Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie obecná B (KOV / 33COB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 33COB - Sociologie obecná B, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.) Sociální stratifikace, sociální nerovnosti. Vývojová a interkulturní perspektiva - kasty, stavy, třídy.2.) Sociální mobilita a její formy.3.) Multikulturalismus, politika identit.4.) Migrace a otázka multikulturních vztahů.5.) Menšiny v sociálních vědách. Osy sociálního znevýhodňování (marginalizované identity) - etnicita, gender, věk.6.) Sociální změna, teorie sociální změny.7.) Kolektivní jednání a sociální hnutí a jeho typologie, revoluce a protestní hnutí.8.) Sociální instituce a jejich organizace I: (rodina - SOCRO a SOCRV), náboženství.9.) Sociální instituce a jejich organizace II: vzdělávání (funkce), politické (moc, typologie moci a stát) a ekonomické systémy (kapitalismus).10.) Hranice modernity, pozdní modernita - postmodernita. Modernizační teorie.11.) Masová společnost, problematika konzumu. Masová kultura.12.) Globalizace, meze růstu a otázka trvale udržitelného rozvoje.13.) Komunikace a média. Vliv médií na jedince a na společnost.

Získané způsobilosti

- získají hlubší poznatky ze sociologické teorie- dokáží se orientovat v odborném textu a interpretovat jej- budou schopni popsat postatnou část sociální reality v sociologických pojmech- budou schopni samostatně analyzovat jednotlivé společenské jevy

Literatura

Bauman, Zygmunt. 1996. Myslet sociologicky. Praha: SLON. Giddens, Anthony. 1999. Sociologie. Praha: Argo. JANDOUREK, J. 2003. Úvod do sociologie. Praha: Portál. OSBORNE, R. - van LOON, B. 2002. Sociologie. Praha: Portál. ŠUBRT, J. 2001. Postavy a problémy soudobé teoretické sociologie. Praha: ISV nakladatelství. Keller, Jan. 1995a. Úvod do sociologie. Praha: SLON. Petrusek, Miloslav. 1994. Sociologické školy, směry a paradigmata. Praha: SLON.

Požadavky

1. Četba na seminář. (hodnoceno 30 body)2a. V rámci seminářů se očekává aktivní účast, což logicky předpokládá docházku. (hodnoceno 20 body)2b. Z nepřítomnosti na semináři se lze omluvit (předem i dodatečně) s uvedením pádného důvodu a dohnáním zameškané práce.Zkouška (hodnoceno 50 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět nemůže být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.

Vyučující

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.PhDr. Oldřich Solanský, PhD.