Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie obcí a regionů (KOV / 33COR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 33COR - Sociologie obcí a regionů, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.) Prostorově orientovaná sociologie. Předmět, základní otázky a přístupy. Základní pojmy a vztahy mezi disciplínami tzv. sociologie lidských sídel.2.) Sociologie obce, sociologie města, sociologie venkova, regionální sociologie neboli různé sociologie "všeho prostorového".3.) Vývoj a vznik lidských sídel od počátku do konce 19. století v přehledu. Starověk, středověk a novověk v evropských zemích.4.) Historické funkce městských osídlení. Urbanizace (I. a II. urbánní revoluce).5.) Teorie urbanizace. Chicagská škola. Ekologie města (Park), modely expanze měst (Burgess, Hoyt, Harris a Ulmann, Firey, White). Omezenost aplikace v evropském prostředí.6.) Urbanismus jako způsob života (Wirth), Harvey, Castells.7.) Komunita. Územní společenstva a vazby na území. Studie komunit.8.) Komunita. Sociální aspekt městského života. Symbolická konstrukce komunity.9.) Sociologická problematika sídel a regionů.10.) Město versus vesnice a venkov? Rozdíly či kontinuum (Redfield). Klasické rozdíly a jejich vývoj.11.) Sociologická problematika regionálního rozvoje. Region a jeho definice.12.) Sociální problémy lidských sídel - marginalita, chudoba, deprivace, nezaměstnanost a kriminalita. Regionální a sídelní determinovanost.13.) Urbanizace, modernizace (trendy III. urbánní revoluce). Urbánní a populační trendy v období globalizace. Definice a třídění (velko)městských center (Harvey, Moloch, Sassen(ová)).

Získané způsobilosti

- získají hlubší poznatky z prostorové sociologie- budou znát základní principy formování a fungování města- budou znát základní přístupy ke studiu lokálních komunit- budou rozumět základním problémům regionů

Literatura

Bell, C.; Newby, H. 1971. Community studies. London. Gajdoš, Peter 2003. Človek,spoločnosť a prostredie. Bratislava: SAV. Giddens, Anthony. 1999. Sociologie. Praha: Argo. Musil, J. 1967. Sociologie soudobého města. Praha: Svoboda. Musil, J. 1985. Lidé a sídliště. Praha: Svoboda. Pašiak, J. 1980. Človek a jeho sídla. Bratislava: Obzor. Clark, David. 1996. Urban World / Global City. London and New York: Routledge. Schwab, W. 1992. Sociology of Cities. New Jersey: Prentice Hall.

Požadavky

Požadavky: V rámci seminářů se očekává aktivní účast a dílčí vystoupení. Z nepřítomnosti na semináři se lze omluvit (předem i dodatečně) s uvedením pádného důvodu a dohnáním zameškané práce (kontakt jako vždy: marcel.meciar@osu.cz, 608 200 813).Kurz je ukončen:1. zápočtovým testem, který kontroluje vědomosti získané z přednášek a ze základní literatury kurzu. 2. Další podmínkou získání zápočtu je včas odevzdaná prezentace a) volně vybrané obce podle instrukcí, které budou uvedeny v průběhu kurzu, nebo b) úvahy na téma týkající se rámce kurzu v rozsahu 600-1000 slov (cca 2 - 3,5 normostrany). Esej musí: a) být ve vztahu k tématům probíraným v rámci kurzu, b) být bez gramatických chyb, c) obsahovat - název stati, jméno autora a název kurzu. Nemusíme plýtvat papírem na skvostnou první titulní stranu - stačí malá "hlavička" na začátku stati.51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět NEmůže být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.

Vyučující

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.PhDr. Oldřich Solanský, PhD.