Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika a etická výchova 2 (KOV / 33IKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 33IKB - Etika a etická výchova 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná látka s rámcovým časovým vymezením:Hlavní témata přednášek:1. Základní pojmy sociální etiky.2. Filozoficko etické problémy práce.3. Profesní etika.4. Teorie mravní výchovy.5. Narativní etika6. Komunikativní etika. Dialogický principHlavní témata náplně práce v seminářích:1. Spravedlnost ve společnosti a ve školství.2. Tolerance v multikulturní společnosti.3. Média, násilí, výchova. Mediální pedagogika.4. Profesní etika pedagogů.5. Mravní výchova z hlediska psychoanalýzy. Etická dimenze sexuální výchovy.6. Volitelná témata:- Ekologická výchova- Výchova k odolnosti vůči reklamě- Spotřebitelská etika

Literatura

Brezinka, W.: Filozofické základy výchovy. Zvon, Praha 1996. Dorotíková, S.: Filosofie hodnot. Problémy lidské existence, poznání a hodnocení. PdF UK, Praha 1998. Günzler, C.: Ethik und Erziehung. Kohlhammer, Stuttgart 1988. Heidbrink, H.: Psychologie morálního vývoje. Portál, Praha 1997. Henrikson, J.-O., Vetlesen, A. J.: Blízké a vzdálené. Albert, Boskovice 2000. Hodovský, I.: Úvod do etiky. UP, Olomouc 1992. Kohák, E.: Člověk, dobro a zlo. Ježek, Praha 1995 (dotisk 1999). Luknič, A. S.: Štvrtý rozmer podnikania, SAP, Bratislava 1994. Schmidt, H.: Didaktik des Ethikunterrichts I., II. Kohlhammer, Stuttgart 1983. (u kombinovaného studia musí být přesně oddělena - v celém sylabu, pro jednotlivé fáze AR - přímá výuka od samostudia a konzultací).

Požadavky

Povinnosti studenta v průběhu semestru, kritéria hodnocení jeho činností: (např. průběžná příprava, čtení textů ze semináře na seminář, seminární práce, testy, výstupy v seminářích atd.)Všichni studenti se musí na semináře připravit studiem předem dodaných materiálů (v elektronické podobě). Připravenost se kontroluje krátkými vstupními testy.Někteří studenti mohou přednést ústní seminární referáty nebo představit konkrétní etické konflikty za pomoci samostatně připravené dokumentace a prezentace. Témata ústních seminárních úkolů budou známa předem. Studenti, kteří nepřednesou ústní referát, mohou si z předem daného seznamu vybrat písemný seminární úkol. Nejvýše se cení ústní referát. U písemného referátu se přísněji posuzuje věcná a formální správnost. Splnění dílčích seminárních úkolů má vliv na příznivější hodnocení výsledků zápočtového testu.Závěrečný zápočtový test prověřuje znalost látky probrané v přednáškách a seminářích, schopnost uplatnit různá kritéria při etickém usuzování a hodnocení a znalost současných etických paradigmat.51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

Dr. Vladimír Šiler

Vyučující

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.Dr. Vladimír ŠilerDr. Vladimír Šiler