Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologie 1 (KOV / 33LIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 33LIA - Politologie 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politika jako společenský jev2. Objasnění pojmu politika, příklady definic pojmu politika v minulosti i současnosti, příčina vzniku politiky, lidské postoje k politice, politické zájmy a vztahy, funkce politiky ve společnosti.3. Politologie - věda o politice4. Vznik a vývoj politologie, vztah politologie a sociologie, vztah politologie k ostatním společenským vědám, hlavní politologické školy minulosti i současnosti. Možná vnitřní dělení politických věd.5. Politika a politické vztahy6. Politická socializace a politická participace, zájmové a nátlakové skupiny ve společnosti, jejich typy a funkcevznik, postavení a fungování politických stran7. Stát jako forma organizace společnosti8. Vznik státu, formy státu, funkce státu. Stát jako subjekt mezinárodního práva : vnitřní a vnější suverenita státu. Sociální (welfare state) a právní stát. Hospodářská politika státu.9. Demokracie10. Pojem demokracie a její místo v politickém myšlení. Svoboda, rovnost a princip většiny jako základní hodnoty demokracie.11. Teorie demokracie, demokracie v politické praxi, přímá a zastupitelská demokracie. Občanská práva a rovnost v moderních demokraciích.12. Historický vývoj politického myšlení13. Starověké a středověké politické myšlení. Politické myšlení období renesance a osvícenství jako základ formování moderních demokracií. České politické myšlení od období reformace. Světové politické myšlení 19. - 20. století.Aktuální témav rámci seminářů jsou zařazovány aktuální události veřejného života (regionální, vnitrostátní, mezinárodní události)

Literatura

Blackwellova encyklopedie politického myšlení, Proglas Brno 1995. David, R. : Politologie, Praha 1996. Holman, R. : Základy ekonomie pro VOŠ a neekonomické fakulty VŠ, Praha 2000. Křížkovský, L., Adamová, K., : Základy politologie, Praha 1992. Prorok, V., Lisa, A. : Základy politologie, VŠE Praha 1999. Večeřa, M. : Sociální stát : východiska, přístupy I. II. Praha 1993.

Požadavky

Základní orientace ve středoškolském studiu dané oblasti.Samostudium, četba odborných textů (hodnoceno 20 body)Aktivní účast na seminářích. (hodnoceno 30 body)Na závěr semestru úspěšně zvládnout písemný test. (hodnoceno 50 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.