Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologie 3 (KOV / 33LIC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 33LIC - Politologie 3, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mezinárodní vztahy. Úvod do MV, idealismus a realismus v MV, mezinárodní prostředí a jeho aktéři. Nástroje mezinárodní politiky.2. Světový politický systém, teorie polarit a současná podoba světového politického systému, základní geopolitické teorie a geografie moci.3. Politická kultura, politika a morálka. Vliv politické kultury na politické systémy, morálka a moc.4. Evropské a severoamerické pojetí významu politické kultury a morálky v politice. Rozdíly v politické kultuře národů.5. Česká politická kultura a možné stereotypy chování českého národa.6. Masmédia a veřejné mínění v politice. Základy mediální gramotnosti, média a jejich možná dělení, vliv a funkce ve společnosti.7. Komunikace jako politický fenomén. Faktory ovlivňující veřejné mínění, průzkumy veřejného mínění a jejich význam pro politiku8. Střední Evropa jako politický región a otázka postavení Českého státu9. Geopolitické vymezení střední Evropy, historické uspořádání. Hledání českých národních zájmů, moc a síla malého státu. Česká státní idea a zahraniční politika.10. Teorie demokracie. Pluralitní teorie demokracie, teorie elit, teorie participační demokracie. A.Lijphart : teorie konsociační demokracie.11. Lidská práva. Filosofie lidských práv v dějinách, úsilí o lidská práva, vývoj pojetí lidských práv v mezinárodním kontextu v průběhu 20. století lidská a občanská práva v ČSR-ČR a ochrana lidských práv v Evropě.12. Občanská společnost. Postavení člověka - občana ve společnosti, vztah člověka a společnosti, občana a státu.13. Občanská sdružení, zájmové skupiny, politické strany vzájemné vztahy jednotlivých složek ve společnosti současná česká společnost evropské souvislosti a možnosti dalšího vývoje.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student:- interpretuje politické procesy a jevy- pracuje samostatně- kriticky pracuje se studijními materiály- diskutuje- umí analyzovat komplexní příčiny politických jevů - získává komplexní přehled znalostí v oblasti politických věd- demonstruje zadaná témata formou prezentace na semináři

Literatura

Krejčí, O. Mezinárodní politika, Praha 2001. Popper, C. R. Otevřená společnost a její nepřátelé. 1. a 2. díl, Praha, 1994, 1996. Plechanovová, B. Úvod do mezinárodních vztahů, Praha 2003. Říchová, B. Úvod do současné politologie, Praha 2003. McQuail, D. Úvod do teorie masové komunikace, Praha 1999.

Požadavky

Orientace, přehled a celková znalost v dané oblasti získaná na přednáškách a seminářích, (hodnoceno 30 body)doplněná samostatným studiem. (hodnoceno 20 body)Zápočet z předchozích semestrů. Zkouška (hodnoceno 50 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět NEmůže být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.