Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filosofie A (KOV / 33LOA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 33LOA - Dějiny filosofie A, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Vztah filosofie a občanské výchovy. Možné přístupy k chápání podstaty filozofie. Předmět a metody Dějin filosofie. Geneze filosofie. Mytologické vědomí. Od mytologických představ k losofické reflexi, od mýtu k logu.2. Periodizace antické filozofie. Předsókratovští filozofové. Hlavní problémy ontologie. Filozofický monismus a pluralismus. Otázky vzniku, pohybu, mnohosti. Atomismus jako vyvrcholení antické přírodní filozofie.3. Objevení člověka. Sofistika a sokratika. Pozdější sokratické školy.4. Zralá klasika I. Platón, Akademie. Rozvíjení a systematizace sokratovského učení (dialogy). Zdůvodnění metafyziky. Učení o ideách. Koncepce člověka. Etika a politika Platóna, ideální stát a jeho historické formy. Platónův odkaz.5. Zralá klasika II. Aristoteles a první systematizace vědění. Metafyzika, logika a teorie poznání. Praktické vědy: etika a politika.Starší peripatetikové - od metafyziky k pozitivnímu studiu a populární etice. Aristotelés ve středověku.6. Hellénistická filozofie. Epikuros a epikureismus, skepticismus, stoicismus, pozdější vývoj hellénistiké filozofie.7. Bible a její poslání. Základní biblické ideje a jejich filozofický význam. Nový smysl dějin a života člověka.8. Patristika. Filozofování ve víře a rozpracování biblického poslání v kulturním areálu řečtiny. Řečtí církevní otcové, hereze a její odpůrci.9. Latinští církevní otcové před Augustinem, vyvrcholení patristiky a Aurelius Augustinus jako architekt středověkého myšlení.10. Od patristiky ke scholastice. Rozum a víra ve středověké filozofii, metafyzika a náboženství. Zdůvodňování Boha, spor o univerzálie.11. Klasická forma středověké filozofie 13. století. Tomáš Akvinský a tomismus.12. Pozdní scholastika. Kritici a mystikové.13. Komparace antického a středověkého pojetí světa. Antická a středověká tradice jako základní pilíře západního myšlení a kultury.

Získané způsobilosti

Student získá nové vědomosti a argumentační postupy z oblasti dějin antické filozofie v kontextu dobové kultury, která tvoří jeden z pilířů současné západní kultury. Cestou analýzy a srovnávání klasických filozofických koncepcí procvičí své interpretační a argumentační dovednosti. Na základě samostatné práce s texty a syntézy získaných poznatků zpracuje semestrální práci, v níž používá své dovednosti analýzy daného problému. Získá dovednosti kritické reflexe a sebereflexe jako východisko vztahů k "jinému" (včetně jiné názorové orientace a postojů, např. v oblasti dobových etických koncepcí).

Literatura

Störig, H. J. Malé dějiny filosofie. Praha 2001. Hare, R. M., Barnes, J., Chadwick, H. Zakladatelé myšlení. Praha, 1994. Bondy, E. Antická filosofie. Praha 1994. Antologia z diel filozofov. Od Aristotela po Plotina. Bratislava 1972. Antológia z diel filozofov: Patristika a scholastika. Bratislava 1965. Antológia z diel filozofov. Predsokratici a Platon. Bratislava 1970. Čechák, V. a kol. Co víte o starověké a středověké filozofii. Praha 1983. Armstrong, A.H. Filosofie pozdní antiky, Oikúmené, Praha 2002. Praha, 2002. Bondy, E. Filozofie sklonku antiky a křesťanského středověku. Praha 1993. Long, A. Hellénistická filosofie. Praha 2003. Kratochvíl, Z. Mýtus, filozofie, věda. Praha, 1996. Kirk, G., Raven, J., Schofield. Předsokratovští filosofové. Praha 2004. Graeser, A. Řecká filozofie klasického období. Praha 2000. De Libera, A. Středověká filosofie. Praha 2001. Zlomky předsokratovských myslitelů. Překl. K. Svoboda, Praha 1962.

Požadavky

1. Aktivní účast na cvičeních, (hodnoceno 30 body)2. Referát + prezentace (rozsah 5-7 normostran), (hodnoceno 60 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

prof. PhDr. Zdeňka Kalnická, CSc.PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.

Vyučující

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.