Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filosofie B (KOV / 33LOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 33LOB - Dějiny filosofie B, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah1. Humanismus a renesance. Charakteristické rysy myšlení renesančního období. Návrat k antické filozofii: platoniciaristotelikové, epikurejci, stoikové, skeptikové. Renesance a náboženství. Velká reformace. Renesanční filozofie státu a práva.2. Renesanční přírodní filozofie a přírodověda. Radikální změny v astronomii:nové paradigma heliocentrické teorie.Systém světa, metodologie a filozofie u I. Newtona. Filozofický význam jeho učení.3. Vznik novověké vědy jako nového duchovního fenoménu. Základní znaky novověké vědy a filozofie. Empirismus a racionalismus.Francis Bacon, kritika tradiční filozofie a logiky, anticipace přírody a integrace přírody, teorie idolů, programreformy věd, induktivní metoda, Experimentum crucis.4 Rene Descartes, nová metoda a její zásady, metodické pochybování, Cogito ergo sum, existence a úloha Boha,svět jako stroj, důsledky mechanicismu, duše a tělo, pravidla morálky. Karteziánství.5.Velké systémy racionalistické tradice: B. de Spinoza, G. W. Leibnitz.7. Velké systémy empirické tradice: T. Hobbes, J. Locke.8. Velké systémy empirické tradice: G. Berkeley, . D. Hume,9. Blaise Pascal a Giambattista Vico proti proudu novověku. B. Pascal, autonomie rozumu, nicotnost a velikostčlověka. Vznešený mizantrop. Dar víry a jeho rozumnost.G. Vico, program filozofie dějin a psychologie národa, zdůvodnění stvořeného lidmi občanského světa.10. Rozum v kultuře Osvícenství. Heslo: Měj odvahu používat vlastní rozum. Osvícenský rozum proti metafyzickýmsystémům, proti předsudkům pozitivních náboženství. Rozum a přirozené právo. Osvícenecké světlo rozumu.Osvícenství v Anglii. Viz J. Locke, G. Berkeley, D. Hume.11. Osvícenství ve Francii I. Encyklopedie. D. Alembert a filozofie jako věda o faktech. Denis Diderot, od deismu kmaterialismu. Condillac a gnoseologie sensualismu. Osvícenský materialismus: La Mettrie, Holbach, Helvetius. Voltaire a boj za toleranci.12. Osvícenství ve Francii II: Montesquieu: podmínky svobody a právní stát. J. J. Rousseau ukončení a překonání fr. osvícenství: návrat k přirozenému člověku, společenská smlouva, přirozenost náboženství. Emile neboli pedagogický průvodce. Osvícenství v Německu. Ch. Wolff systematická realizace racionalizmu s mravním konečným cílem. G. E. Lessing: estetika, otázky náboženství.13. Pojetí člověka v novověké filozofii. Sociálně-politické koncepce novověku.

Získané způsobilosti

Student získá nové vědomosti a argumentační postupy z oblasti dějin středověké a renesanční filozofie v kontextu dobové kultury, která tvoří jeden z pilířů současné západní kultury. Cestou analýzy a srovnávaní klasických filozofických koncepcí procvičí své interpretační a argumentační dovednosti. Na základě samostatné práce s texty a syntézy získaných poznatků zpracuje semestrální práci. Získá dovednosti kritické reflexe a sebereflexe jako východisko vztahů k "jinému" (včetně jiné názorové orientace a postojů, např. náboženské, skeptické, scientní aj).

Literatura

Coreth, E., Schöndorf, H. Filosofie 17. a 18. století. Olomouc 2002. Scruton, R. Kratke dejiny novovekej filozofie od Descarta po Wittgensteina. Bratislava, 1991. STÖRIG, H. J. Malé dějiny filozofie. Praha, 1992 a další vydání. Petrucijová, J. Vybrané kapitoly z dějin filozofie (středověká a novověká filozofie). Ostrava: OU 2007. Sobotka, M. Dějiny novověké filozofie od Descarta po Hegela. Filozofia, Praha, 1994. Bondy, E. Evropská filosofie XVII. a XVIII. století. Praha, 1996. Burke, P. Italská renesance: kultura a společnost v Itálii. Praha 1996. Röd, W. Novověká filosofie, sv 1, (Od Francise Bacona po Spinozu) Praha: OIKOYMENH 2001. Röd, W. Novověká filosofie sv. 2 (Od Newtona po Russeaua) Praha: OIKOYMENH. 2004.

Požadavky

1. Aktivní účast na cvičeních. (hodnoceno 20 body)2. Referát (rozsah 5-7 normostran). (hodnoceno 30 body)3. Průběžné písemné testy v seminářích (60% úspěšnost nutná pro další postup) (hodnoceno 50 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

prof. PhDr. Zdeňka Kalnická, CSc.

Vyučující

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.