Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva (KOV / 3AKPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 3AKPA - Základy práva, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia práva, historie práva, základní pojmy teorie práva, pojem práv, právní teorie.Tvorba práva, systém práva kontinentálního a anglosaského, historicky vývoj ústavního práva, systém výkonu práva.2. Právní normy, jejich interpretace, platnost a účinnost, právní vztahy.Zásady ústavy ČR a Listiny základních práv a svobod, struktura nejvyšších orgánů a vztahy mezi nimi.Právo veřejné a soukromé, právní odvětví.3. Způsobilost k právním úkonům (vznik a zánik, formy převodu vlastnických práv). Občanské právo, postavení občanského práva v systému práva (právo soukromé, veřejné, občanský soudní řád - základy). Účastníci občansko-právních vztahů, zastoupení, právní úkony, věcná práva.4. Vlastnictví, způsoby převodu vlastnických práv. Dědické právo - dědění ze zákona a ze závěti, dědické řízení, úloha notáře a soudu v dědickém řízení.5. Závazkové právo, jednotlivé druhy smluv, odpovědnost za škodu, náhrada škody.6. Odpovědnost za škodu v občanském právu se zaměřením na odpovědnost za škodu způsobenou osobami nezletilými, osobami zbavenými způsobilosti k právním úkonům, náhrada škody. Ochrana zdraví, dobrého jména, cti a pověsti.7. Úvod do studia pracovního práva. Účastníci pracovně-právních vztahů, pracovní poměr, vznik a ukončení pracovního poměru. Pracovní kázeň a pracovní řád, pracovně právní spory.8. Trestní právo, hmotné a procesní. Základní pojmy trestního práva a jeho vztah k jiným odvětvím. Trestní odpovědnost, krajní nouze, nutná obrana. Průběh trestního řízení, druhy trestu a jejich výše.9. Obchodní právo - podnikání, druhy společností.Obchodní právo ve vazbě na oblast vzdělávání.10. Praktické zvládnutí zpracování kupní smlouvy, smlouvy o půjčce, o směně, o darovací smlouvě, nájemní a pracovní.11. Rozprava týkající se praktického uplatnění znalostí z občanského a pracovního práva.12. Notářství, advokacie, státní zástupce, komerční právník.13. Soudní systém, jednání u soudu, občanský soudní řád.

Získané způsobilosti

Student analyzuje konkrétní právní případy, srovnává justiční rozhodnutí a orientuje se v právní problematice. Interpretuje finále zadaného úkolu a využívá platné právní předpisy. Diskutuje v seminární skupině a osvojuje si znalosti právní problematiky. Ovládá vyhledávání a aplikaci právních předpisů.

Literatura

TOMANCOVÁ, J., SCHELLE, K. a KOL. Právní nauka pro školy a praxi. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. HENDRYCH, D. Právnický slovník. Praha: nakladatelství C. H. Beck, 2003. http://www.mvcr.cz/sbirkaSCHELLE, K. A KOL. Základy práva. 1. vyd. Praha: nakladatelství Eurolex Bohemia, 2004. ŠÍMA, A., SUK, M. Základy práva. 7. vyd. Praha: nakladatelství C. H. Beck, 2006. Zákony platné v ČR - server idnes.cz, a další.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a příprava na výklad otázek z oblasti práva. (hodnoceno 50 body)Úspěšné absolvování zápočtového testu. (hodnoceno 50 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

JUDr. Antonín Blahuta

Vyučující

JUDr. Antonín BlahutaJUDr. Leopold NovotnýJUDr. Antonín BlahutaJUDr. Leopold Novotný