Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Religionistika (KOV / 3ELIG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 3ELIG - Religionistika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, teorie náboženství a metodologie religionistiky.2. Dějiny religionistiky a její hlavní představitelé.3. Hypotézy vzniku náboženství; přírodní náboženství manizmus a totemizmus.4. Archaická náboženství starého Egypta, Babylonie, Řecka a Říma.5. Archaická náboženství starých Keltů, Germánu a Slovanů .6. Hinduismus.7. Buddhismus.8. Judaismus.9. Křesťanství.10. Islám.11. Bahájismus.12. Nová náboženská hnutí a sekty.13. Církve a náboženské společenství v ČR.

Získané způsobilosti

Po absolvování student dokáže rozeznávat náboženství, odborně je klasifikovat. Umí rozeznat etablovaná náboženství od nových hnutí a sekt. Dokáže empaticky přistupovat k lidem vzdálenějších kultur, zná a akceptuje odlišnosti plynoucí z náboženských tradic. Vysvětlováním a vyučováním přispívá k vzájemnému soužití vícero etnik, kulturních a náboženských tradic na škole.

Literatura

HELLER, J., MRÁZEK, M. Nástin religionistiky. Kalich. Praha, 2004. Štanpach, I. Odilo. Sekty a nová náboženská hnutí. Naděje a rizika. Oliva Praha, 1994. Komorovský, J. Religionistika. Veda o náboženstvách sveta a jej pomocné disciplíny. bratislava : Univerzita komenského, 1994. Zaviš, M. Repretitorium z regionlistiky. Bratislava: Univerzita Komenského, 2008. HORYNA, B. Úvod do religionistiky. Praha : ISE OIKOYMENH, 1994. Eliade, M. Dějiny náboženského myšlení I, II, III. Praha 1995, 1996; 1997. Frazer, Sir James George. The Goleden Bough. London: Macmillan and Co., limited, 1922. Holmer, Paul I. Theology and the Scientific Study of Religion. The Luterans Studies Series, Volume Two. Minneapolis : T.S. Denision and Company, Inc., 1961.

Požadavky

Pravidelná příprava a aktivní účast na cvičeních (70%).(hodnoceno 20 body)Osobní vklad studenta během cvičení, prezentace a názory. Písemná práce prezentována během cvičení. (hodnoceno 30 body)Zkouška. (hodnoceno 50 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.

Vyučující

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.