Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filosofie C (KOV / 3ILOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 3ILOC - Dějiny filosofie C, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Filozofický radikalismus Fichte a Schelling,2. Idealistická filozofie Hegela,3. Dialektická filozofie K. Marxe,4. Pozitivismus Auguste Comta,5. John Stuard Mill a empirismus,6. Filozofie víry Newman a Kierkegaard,7. Pragmatizmus Mead, Pearce, James,8. Fenomenologie Husserl, Heidegger,9. Neopozitivismus Carnap, Russel, Wtittgenstein10. Existencialismus Jaspers, Marcel, Tillich.11. Na cestě k post-moderně Jean-François Lyotard.12. Kritika modernity: Horkheimer, Adorno,13. Hermeneutický přístup: Ricouer, Gadamer.

Získané způsobilosti

- student dokáže pomocí odborné terminologie definovat předmět filozofie, - orientuje se v odborné filozofické terminologii, - dokáže hovořit o základních dějinách osvícenské a současné filozofie, - umí definovat období osvícenství a současnosti z pohledu filozofie jako historických celků.

Literatura

SUCHÝ, M., JAKSICSOVÁ, V. Malá antoógia z diel filozofov.I SPN: Bratislava, 1991, ISBN 80-08-00487-8. RÁDL, E. Dějiny filozofie II. Votobia: Praha, 1998. STÖRIG, H.J. Malé dějiny filozofie. Zvon: Praha, 1991 a novější. WEISCHEDEL, W. Zadní schodiště filosofie. Olomouc : Votobia, 1992. Olomouc, 1992.

Požadavky

- povinná účast na cvičeních, (hodnoceno 20 body) - referát na jedno z probíraných témat, (hodnoceno 30 body) - prezentace referátu během cvičení, - termín konečného písemného odevzdání referátu 1. prosince, - ústní zkouška. (hodnoceno 50 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět NEmůže být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

prof. PhDr. Zdeňka Kalnická, CSc.

Vyučující

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.