Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z evrop. a region. dějin A (KOV / 3KERA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 3KERA - Kapitoly z evrop. a region. dějin A, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Evropská společnost na počátku 20. století.2. Evropský nacionalismus jako průvodní jev industriální společnosti v Evropě.3. Mocensko-politická seskupení a snahy o znovurozdělení světa, postavení Rakouska-Uherska ve velmocenské sféře.4. Česká politika na přelomu 19. a 20. století a její koncepce na počátku 1. světové války. Úloha T. G. Masaryka ve vědecké a politické sféře, jeho pojetí tzv. české otázky.5. Československý zahraniční odboj za 1. světové války, úloha T. G. M., Beneše a Štefánika při přípravě československé samostatnosti. Význam československých legií.6. Vznik ČSR v roce 1918, začlenění Slováků do nového státu, koncepce tzv. čechoslovakismu.7. Versailleský systém poválečné Evropy.8. Národnostní problémy nového státu, postavení Slováků a problematika českých Němců.9. Politická diferenciace nového státu, budování demokracie evropského typu, vnitřní politická struktura státu10. Zahraničně-politická orientace ČSR, vztahy k sousedům,.11. Narůstání nebezpečí evropského fašismu jako totalitní ideologie.12. Odraz meziválečného krizového vývoje a působení ideologií v československé společnosti a její reakce na tento dějinný fenomén, úloha skupiny Hradu.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu :- Získá základní vědomosti a časovou orientaci v problematice moderních československých (českých) dějin- Chápe dějinné souvislosti a je schopen orientovat se v evropských dějinných procesech 20.století.- Orientuje se v historických a politických souvislostech- Samostatně pracuje s literaturou- Diskutuje

Literatura

Johnson, P. Dějiny 20. století. Praha 1991. Mencl, V. a kol. Křižovatky dějin 20. století. Praha 1990. Seibt, F. Německo a Češi. Praha 1996. Urban, O. Česká společnost 1848-1918. Praha 1982.

Požadavky

1. Aktivní účast na seminářích (cvičeních) (hodnoceno 20 body)2. Vypracování referátu a jeho prezentace na semináři. (hodnoceno 30 body)3. Úspěšné splnění zápočtového testu. (hodnoceno 50 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět NEmůže být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.

Vyučující

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.