Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie obecná A (KOV / 3OCOA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 3OCOA - Sociologie obecná A, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Sociologie jako teoretická disciplína1.) Vznik oboru, získání a upevnění pozice mezi ostatními vědními disciplínami. Vydělení sociologie ze sociálního myšlení evropských myslitelů jako reakce na transformaci tradiční společnosti ve společnost moderní. Základní vývojové etapy sociologie.2.) Základní vývojové etapy sociologie.Sociologie jako multiparadigmatická věda - seznámení se základními paradigmaty sociologie.3.) Paradigma konsensuální - strukturní (Parsons) a dynamický funkcionalismus (Merton), teorie směny (Homans, Blau).4.) Konfliktogenní paradigma (teorie konfliktu) (Collins, Coser). Kritická sociologie (Frankfurtská škola), radikální sociologie (Mills).5.) Interpretativní paradigma - symbolický interakcionismus (Mead), fenomenologická sociologie (Schütz), etnometodologie (Garfinkel), dramatistická verze s. i. (Goffman).II. Zkoumání společnosti6.) Sociologická perspektiva, otazníky nad pojmem "společnost" (od tradiční společnosti kespolečnosti moderní). Transformace společnosti.III. Jedinec ve společnosti7.) Kultura, socializace, hodnoty, normy. Instituce. Sociální role.8.) Sociální interakce, sociální jednání, komunikace.9.) Sociální skupiny, typologie skupin, agregáty, davy.10.) Deviantní chování, konformita a sociální kontrola.13.) Teorie deviace a zločinnosti. Problematika sociální patologie.

Získané způsobilosti

Na konci kurzu studenti :- získají základní poznatky ze sociologické teorie- dokáží se orientovat v odborném textu a interpretovat jej- budou schopni popsat podstatnou část sociální reality v sociologických pojmech- budou schopni samostatně analyzovat jednotlivé společenské jevy

Literatura

GIDDENS, Anthony 1999. Sociologie. Praha: Argo. JANDOUREK, J. 2003. Úvod do sociologie. Praha: Portál. OSBORNE, R. - van LOON, B. 2002. Sociologie. Praha: Portál. ŠUBRT, J. 2001. Postavy a problémy soudobé teoretické sociologie. Praha: ISV nakladatelství. KELLER, J.: Dějiny sociologie ( bude publikováno r. 2004 v Sociologickém nakladatelství v Praze) KOLEKTIV AUTORŮ: Dějiny buržoazní sociologie 19. a začátku 20. století. Sociologická knižnice, Praha 1982. KELLER, Jan. 1995. Úvod do sociologie. Praha: SLON. PETRUSEK, Miloslav. 1994. Sociologické školy, směry a paradigmata. Praha: SLON.

Požadavky

V rámci práce v seminářích se očekává:1. Aktivní účast a dílčí vystoupení. Z nepřítomnosti na semináři se lze omluvit (předem i dodatečně) s uvedením pádného důvodu a dohnáním zameškané práce.2. Příprava výpisků obsahu odborného textu zadaného na konkrétní seminář - stačí ručně vypsat zásadní pojmy a myšlenky i otázky, které vyvstaly během "aktivní" četby a interpretace textu, na jednu stranu formátu A4.Kurz je ukončen:Zápočtovým testem, který kontroluje vědomosti získané z přednášek a ze základní literatury kurzu. 51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno Předmět NEmůže být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.

Vyučující

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.PhDr. Oldřich Solanský, PhD.