Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologie 1 (KOV / 3OLIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 3OLIA - Politologie 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politika jako společenský jev2. Objasnění pojmu politika, příklady definic pojmu politika v minulosti i současnosti, příčina vzniku politiky, lidské postoje k politice, politické zájmy a vztahy, funkce politiky ve společnosti.3. Politologie - věda o politice4. Vznik a vývoj politologie, vztah politologie a sociologie, vztah politologie k ostatním společenským vědám, hlavní politologické školy minulosti i současnosti. Možná vnitřní dělení politických věd.5. Politika a politické vztahy6. Politická socializace a politická participace, zájmové a nátlakové skupiny ve společnosti, jejich typy a funkcevznik, postavení a fungování politických stran7. Stát jako forma organizace společnosti8. Vznik státu, formy státu, funkce státu. Stát jako subjekt mezinárodního práva : vnitřní a vnější suverenita státu. Sociální (welfare state) a právní stát. Hospodářská politika státu.9. Demokracie10. Pojem demokracie a její místo v politickém myšlení. Svoboda, rovnost a princip většiny jako základní hodnoty demokracie.11. Teorie demokracie, demokracie v politické praxi, přímá a zastupitelská demokracie. Občanská práva a rovnost v moderních demokraciích.12. Historický vývoj politického myšlení13. Starověké a středověké politické myšlení. Politické myšlení období renesance a osvícenství jako základ formování moderních demokracií. České politické myšlení od období reformace. Světové politické myšlení 19. - 20. století.Aktuální témav rámci seminářů jsou zařazovány aktuální události veřejného života (regionální, vnitrostátní, mezinárodní události)

Získané způsobilosti

Na konci kurzu student:- interpretuje politické procesy a jevy- pracuje samostatně- kriticky pracuje se studijními materiály- diskutuje- orientuje se v provázanosti politických, ekonomických a sociálně kulturních jevů- získává základní přehled v oblasti úvodu do politických věd- demonstruje zadaná témata formou prezentace na semináři

Literatura

Blackwellova encyklopedie politického myšlení, Proglas Brno 1995. David, R. : Politologie, Praha 1996. Holman, R. : Základy ekonomie pro VOŠ a neekonomické fakulty VŠ, Praha 2000. Křížkovský, L., Adamová, K., : Základy politologie, Praha 1992. Prorok, V., Lisa, A. : Základy politologie, VŠE Praha 1999. Večeřa, M. : Sociální stát : východiska, přístupy I. II. Praha 1993.

Požadavky

Základní orientace ve středoškolském studiu dané oblasti.Aktivní účast na seminářích. (hodnoceno 40 body)Na závěr semestru úspěšně zvládnout písemný test (hodnoceno 60 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.