Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologie 2 (KOV / 3POLB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 3POLB - Politologie 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ideologie a politická věda2. Podstata a funkce ideologie, Možné koncepty ideologie 19. a 20. století. Současné ideologie : Liberalismus, Konzervatizmus a Socialismus.3. Volby a volební systémy4. Svobodné volby jako forma participace občanů na správě věcí veřejných, vývoj volebního práva, typy volebních systémů, volební systém České republiky.5. Politické strany a nátlakové skupiny6. Historický vývoj, typologie a funkce politických stran. Zájmové a nátlakové skupiny, jejich organizační formy, aktivity a funkce v politickém systému.7. Politický systém, státní správa a politický proces společnosti8. Typy vládních systémů a jejich možná dělení, systémy demokratických zemí a jejich komparace. Vertikální struktura moci : unitární státy a federace. Vznik moderní státní správy, ministerstva, specifické typy institucí, veřejný sektor.9. Evropské integrační procesy10. Důvody poválečné integrace Evropy. Předintegrační organizace v Evropě. Teorie evropské integrace Vznik a vývoj struktur evropského společenství (Evropská komise, Evropský parlament, Rada ministrů, Ekonomický a sociální výbor). Vznik Evropské rady a její úloha v nové struktuře ES, možnosti dalšího rozšiřování EU.11. Regionální politika Evropské unie a ČR12. Regionální spolupráce v Evropě, cíle, prostředky : programy Evropského fondu regionálního rozvoje. Výbor regionů a stálé komise. Zapojení ČR v Euroregionech.13. Česká zahraniční politika v evropském prostoru

Získané způsobilosti

Na konci předmětu student:- interpretuje politické procesy a jevy- pracuje samostatně- kriticky pracuje se studijními materiály- diskutuje- umí analyzovat příčiny politických jevů- získává hlubší přehled v oblasti politických věd- demonstruje zadaná témata formou prezentace na semináři

Literatura

Dahl, R. A. Demokracie a její kritici. Praha, 1995. Krejčí, O. Geopolitika středoevropského prostoru, Praha 2000. DAHRENDORF, R. Moderní sociální konflikt. Bratislava, 1991. Šamalík, F. Občanská společnost v moderním státě, Brno 1995. HEYWOOD, A. Politické ideologie. Praha: Victoria Publishing, 1994. Klíma, M. Volby a politické strany v moderních demokraciích. Praha, 1998.

Požadavky

Doporučené znalosti : Znalosti získané na přednáškách a seminářích KOV/3OLIA. Aktivní účast na přednáškách, (hodnoceno 30 body)četba odborných textů, samoastudium, diskusní vystoupení na seminářích (hodnoceno 20 body)úspěšné zvládnutí testu na konci semestru (hodnoceno 50 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět nemůže být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.