Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika národnostních menšin (KOV / 3PRNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 3PRNM - Problematika národnostních menšin, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Národnostní menšiny v Evropské unii2. Lidská práva a evropská integrace v poválečné době3. Menšiny v komunistickém Československu4. Tradiční a novodobé menšiny v ČR5. Němci v ČR6. Poláci v ČR7. Slováci v ČR8. Rómská otázka v ČR9. Netradiční menšiny v ČR10. Evropské standardy v národnostní politice ČR11. Národnostní školství v ČR.12. Národnostní kultura a média.13. Institucionální a legislativní uchopení národnostní problematiky v ČR

Získané způsobilosti

- interpretuje historické jevy- pracuje samostatně- chápe podstatu a účel národnostní politiky- diskutuje- orientuje se v současné politické scéně

Literatura

Charta, o čem bychom měli vědět? Informační text orgánům veřejné správy k Evrospké chartě regionálních či menšinových jazyků s ohledem na její úplatnění v praxi. Praha 2006. K problematice ratifikace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků v České republice. Praha 2005. Petráš, R. Menšiny v komunistickém Československu. Praha 2007. Senft., S. - Trzecielińska - Polus, A. (red.). Mniejszności narodowe i etniczne - edukacja i kultura. Colloquium Opole 2007. Opole 2008. Periodické zprávy o plnění závazků vyplývajících z Evropské charty regionálních či menšinových jazyků v České republice. Zprávy o situaci národnostních menšin v České republice. Praha 2002-2009. SZYMECZEK, J. National Minority in the Civil Society of the Czech Republic on Example of Poles in Těšín Silesia. In: Labischová, D., Jarmara, J. (Eds): Education to citizenship: Citizen form the socila science perspective. s. 113-133. Ostrava, 2011. ISBN 978-80-7464-105-3.SZYMECZEK, J. Poles in the Czech republic. Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7464-318-7.

Požadavky

Průběžné studium doporučené literatury. Všeobecný přehled v rozsahu přednesené látky a doporučené literatury.Aktivní účast (hodnoceno 20 body)Prezentace referátu (hodnoceno 50 body)Pohovor na vybrané téma vztahující se k probírané problematice v anglickém jazyce (hodnoceno 30 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.

Vyučující

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.ThDr. Józef Szymeczek, Dr.