Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika a etická výchova 1 (KOV / 3TIKA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 3TIKA - Etika a etická výchova 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problém etiky jako filozofického předmětu.Etické před-porozumění.Prameny před-porozumění jako mravní hodnocení, svědomí, dobrovolnost, odpovědnost, sociální zřetel a vlastní hodnota.Přikázání, povinnost, ctnost, zákon a norma.Etymologie pojmů etika, mrav a morálka.Etika a mytologiePředklasická antická etikaKlasická etikaEpikureismus a stoaŽidovská etikaKřesťanská etikaEtika ve vyučování

Získané způsobilosti

Na konci kurzu student- zná základní pojmy oboru etika,- umí klást etické otázky, umí usuzovat a hodnotit,- získává schopnost číst náročné filozofické texty,- diskutuje o klasických a soudobých problémech,- demonstruje samostatné, kritické a tvořivé myšlení,- analyzuje možnosti dalšího rozvoje.

Literatura

ANZENBACHER, A.:. Úvod do etiky. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0917-5.KLIMSZA, L.:. Úvod do etiky I. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. KLIMSZA, L.:. Úvod do etiky II. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. ANZENBACHER, A.:. Úvod do filozofie. Praha: SPN, 1991. ISBN 80-04-26038-1.

Požadavky

Pravidelná příprava a aktivní účast na cvičeních (70%). (hodnoceno 30 body)Písemná práce prezentována během cvičení. (hodnoceno 30 body)Zápočtový test (hodnoceno 40 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.

Vyučující

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.