Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Histor. stereotypy v interkul.vzdělávání (KOV / 9HSMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / 9HSMV - Histor. stereotypy v interkul.vzdělávání, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Současné pojetí interkulturního vzdělávání: kulturně standardní a transkulturní přístup.Interkulturní dimenze českého kurikula.Terminologické vymezení stereotypu, stereotyp a předsudek.Interdisciplinární pojetí sociálních a etnických stereotypů.Znaky, geneze a faktory utváření stereotypu.Historické stereotypy a přístupy k jejich studiu.Implementace tématu do výuky dějepisu (české i zahraniční modely).Multiperspektivita a její principy.Historické stereotypy jako výzkumný problém v oborové didaktice.Přehled zahraničních a českých výzkumů historického vědomí.

Literatura

LABISCHOVÁ, D. Co si uchováme v paměti? Empirický výzkum historického vědomí. Ostrava: PdF OU, 2013. HEIN-KIRCHER, H. - SUCHOPLES, J. - HAHN, H. H. (Hg.). Erinnerungsorte, Mythen und Stereotypen in Europa. Wrocław, 2008. STRADLING, R. Multiperspektivita ve vyučování dějepisu: Příručka pro učitele. Council of Europe, Praha: MŠMT, 2005. ŠERBEROVÁ, A. (ed.). Stereotypy a mýty v dějepisném vyučování na českých a slovenských školách. Ústí nad Labem: FF UJEP, 2008. GRACOVÁ, B. - PSÍK, R. (eds. Školní výuka dějepisu a překonávání stereotypních obrazů. FFOU Ostrava, 1999. Rak, J.:. Bývali Čechové. České historické mýty a stereotypy. Praha, 1994. LABISCHOVÁ, D.:. Čech závistivec - Rakušan byrokrat? Proměny obrazu Čechů, Rakušanů a jejich minulosti ve vědomí studující mládeže. FF OU, Ostrava, 2005. Česká a polská historická tradice a její vztah k současnosti. Sborník Ústavu českých dějin FF UK, řada A - Sborníky, sv. 1. Praha, 2003. HAHN, H. H. (ed.). Historische Stereotypenforschung. Methodische Überlegungen und empirische Befunde. Oldenburg, 1995. LABISCHOVÁ, D. - GRACOVÁ, B. - ZÁDRAPOVÁ, L. Changes in European Consciousness within the Context of Education. Ostrava: PdF OU, 2013. LABISCHOVÁ, D. Intercultural dimension of history teaching in today´s Czech secondary education curricula, s. 27-44. Yearbook ? Jahrbuch ? Annales 34, International Society for The Didactic of History, Cultural and Religious Diversity and Its Implications for History Education. Schwalbach /Ts.: Wochenschau Verlag, 2013. PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie. Praha : Portál, 2004. JIRÁSKOVÁ, V. Multikulturní výchova. Předsudky a stereotypy. Praha, 2006. PRŮCHA, J. Multikulturní výchova: příručka (nejen) pro učitele. Praha : Triton, 2011. ISBN 978-80-7387-502-2.ČAPEK, V. Národní a evropské vědomí školní mládeže. Praha, 2001. MOREE, D. a kol. Než začneme s multikulturní výchovou. Od skupinových konceptů k osobnostnímu přístupu. Praha, 2008. MÜTTER, B. Stereotypen und historisches Lernen, s. 250-258. Geschichte in Wissenschaft und Unterricht, 4, 2000. 2000. LABISCHOVÁ, D. Stereotypy a předsudky v dynamickém pojetí interkulturního vzdělávání. s. 63?77. KRÁKORA, P. a kol. (eds.): Multikulturalita a výchova k občanství ve středoevropském kontextu. Praha: Epocha, 2011. BŁUSZKOWSKI, J. Stereotypy a tożsamość narodowa. Warszawa: Elipsa, 2005. DOMACHOWSKI, W. (ed.). Stereotypy i stereotypizacja. Poznań, 2007. BOKSZAŃSKI, Z. Tożsamości zbiorowe. Warszawa: PWN, 2005. GRACOVÁ, B. Vědomosti a postoje české a polské studující mládeže. Ostrava: FF OU, 2004.

Požadavky

Vypracování a obhájení seminární práce v rozsahu 20 000 znaků včetně mezer. Práce bude mít formupřehledové rešerše ze zahraniční odborné literatury k tématu historické stereotypy, interkulturnívzdělávání, implementace problematiky do výuky dějepisu.51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

PhDr. Denisa Labischová, Ph.D.