Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy multikulturní tolerance 1 (KOV / C3MT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / C3MT1 - Principy multikulturní tolerance 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy, kultura jako širší pojem, multikultura, interkultura, postoj k této problematice v Evropské unii.2. Multikulturní společenství a problematika identity.3. Demografie současného světa, různost poměrů a vztahů, světová náboženství a jejich úloha v multikulturních společnostech.4. Osobní a skupinová identita a filozofie norem lidského chování.5. Možnosti mezináboženského dialogu, náboženská snášenlivost v multikulturním světě.6. Poláci v moravskoslezském regionu.7. Multikultura jako edukační problém.8. Problematika Romů, historie a současnost.9. Uprchlíci a azylové právo.10. Práva dětí v Evropské unii.11. Problematika znevýhodněných dětí.12. Vhled do sociální antropologie.13. Konflikty a jejich řešení, mezilidská interakce.

Získané způsobilosti

Student získá poznatky z oblasti teorie kultury a teorie identity v jejich aplikaci na oblast interkulturní výchovy; osvojí si dovednosti kritické reflexe a sebereflexe jako východisko vztahů k "jinému", "odlišnému". Jako člen projektového týmu rozpracovává jedno ze zvolených témat, plánuje dílčí aktivity, píše projektové portfolio, prezentuje výsledky, čímž prokazuje dovednosti k týmové práci, respektování názorů jiných členů týmu, kritickému myšlení a také realizuje své didakticko-performační dovednosti.

Literatura

Kolektiv autorů. Kapitoly z multikulturní tolerance. Praha, 2002. Kolektiv autorů. Rasismus a nacionalismus v současném životě. Praha, 1997. Wolf, J. Integrální antropologie. Praha, 2002. Nečas, C. Romové v České republice včera a dnes. Olomouc, 1995. Šišková, T. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha, 1998.

Požadavky

Získání zápočtu je podmíněno aktivní účastí (hodnoceno 50 body)a individuálně zpracovanou seminární prací v podobě řešení konkrétního případu a jeho zdůvodnění. (hodnoceno 50 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.

Vyučující

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.