Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy multikulturní tolerance 2 (KOV / C3MT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / C3MT2 - Principy multikulturní tolerance 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Antropologická studie a fenomén poznání odlišných kultur.2. Soužití ve vybraných evropských zemích (na příkladu pobaltských států).3. Multietnická společnost českých zemí - Němci a Rakušané, Poláci, Maďaři, Slováci, Romové.4. Židé v českých zemích. Historický pohled.5. Problematika sudetských Němců.6. Násilná migrace a její dopad na země střední Evropy.7. Současní uprchlíci v českých zemích a úmluvy o jejich právním postavení.8. Dezintegrace a její dopad na multikulturní společnost na příkladu bývalé Jugoslávie.9. Vytváření národnostního kotle a model tzv. amerického národa.10. Globalizace - fenomén současnosti.11. Náboženství a globalizace.12. Techniky vzdělávání minorit.13. Výchova k lidským hodnotám a multikultuře ve škole.

Získané způsobilosti

Student získá poznatky z oblasti teorie kultury a teorie identity v jejich aplikaci na oblast interkulturní výchovy; osvojí si dovednosti kritické reflexe a sebereflexe jako východisko vztahů k "jinému", "odlišnému". Jako člen projektového týmu rozpracovává jedno ze zvolených témat, plánuje dílčí aktivity, píše projektové portfolio, prezentuje výsledky, čímž prokazuje dovednosti k týmové práci, respektování názorů jiných členů týmu, kritickému myšlení a také realizuje své didakticko-performační dovednosti.

Literatura

Kolektiv autorů. Kapitoly z multikulturní tolerance. Praha, 2002. ŠIŠKOVÁ, T. Menšiny a migranti v České republice. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-648-9.Kolektiv autorů. Národnostní menšiny a majoritní společnost v České republice a v zemích střední Evropy v 90. letech 20. století. Opava, 1998. Kolektiv autorů. Národy, národnosti a etnické skupiny v demokratickej spoločnosti. Bratislava, 1999. Nosková, H. O původu Slováků v Čechách. Praha, 2001. Kolektiv autorů. Ochrana menšin v USA. Praha, 1998. Kolektiv autorů. Židé - dějiny a kultura. Praha, 1997.

Požadavky

Získání zápočtu je podmíněno aktivní účastí (hodnoceno 50 body)a individuálně zpracovanou seminární prací v podobě řešení konkrétního případu a jeho zdůvodnění. (hodnoceno 50 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

doc. PhDr. Jaromír Pavlíček, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jaromír Pavlíček, CSc.