Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny vývoje občanské společnosti (KOV / DVOBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / DVOBS - Dějiny vývoje občanské společnosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. občanství a vývoj občanských práv v historické perspektivě,2. občanská společnost,3. koncepty občanské společnosti v průběhu historie,4. občanská společnost v Evropě a Severní Americe,5. Daniel Bell a jeho postindustriální společnost,6. postmoderní doba Zygmunta Baumana,7. Anthony Giddens a reflexivní modernita,8. vývoj občanské společnosti v českých zemích.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student:- interpretuje pojmy občan a občanská společnost,- pracuje samostatně,- kriticky pracuje se studijními materiály,- diskutuje,- umí analyzovat příčiny společenských jevů v kulturní, sociální a politické dimenzi,- získává hlubší přehled v oblasti vývoje občanské společnosti politických věd,- demonstruje zadaná témata formou prezentace v semináři.

Literatura

KEANE, J. Občanská společnost a stát. Brno1993. POPPER, K. R. Otevřená společnost a její nepřátelé I, Uhranutí Platónem. Praha1994. POPPER, K. R. Otevřená společnost a její nepřátelé II, Vlna proroctví: Hegel, Marx a co následovalo. Praha 1994. GELLNER, E. Podmínky svobody. Občanská společnost a její rivalové. Brno 1997. Strnadová, L. Současné podoby občanské společnosti. Kritická perspektiva. Plzeň: A. Čeněk, 2008. BAUMAN, Z. Úvahy o postmoderní době. Praha 1995. KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha 2001. MÜLLER, K. Češi a občanská společnost. Pojem, problémy, východiska. Praha 2002. 251 s. GIDDENS, A. Důsledky modernity. Praha 2003. MÜLLER, K. Evropa a občanská společnost. Praha 2008. Šamalík, F. Občanská společnost v moderním státě, Brno 1995.

Požadavky

1. aktivní účast na semináři, (hodnoceno 20 body)2. seznámení se základní literaturou, (hodnoceno 40 body3. vypracování jednoho praktického úkolu dle zvoleného tématu a jeho praktická prezentace v PowerPointu. (hodnoceno 40 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.