Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika (KOV / ESTET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / ESTET - Estetika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Etymologie slova estetika, estetika jako filozofická disciplina2. Pythagorejci a estetika čísel, estetika flétny a její zvuk3. Platón a Idea krásna4. Plotínos a dvě pojednání o jednom krásnu5. Augustín, Bůh jako absolutní krása a svět jako obraz6. Kant a subjektivní estetičnost7. Estetika moderních směrů8. Fenomenologie9. Existencialismu10. Tillich a rozdíl mezi estetikou a etikou

Získané způsobilosti

Na konci kurzu student- zná základní pojmy oboru filozofická estetika,- dokáže vyjmenovat a rozeznat historické a současné směry v estetice,- analyzuje možnosti dalšího rozvoje,- kriticky pracuje s pojmy filozofické estetiky,- získává schopnost číst náročné filozofické texty,- diskutuje o klasických a soudobých problémech.

Literatura

Plótínos. Dvě pojednání o kráse. Praha: Rezek, 1994. Ptáčková, B.; Stibra, K. Estetika: Estetická funkce, norma, hodnota. Praha: Rubico, 2002. PERNIOLA, M. Estetika 20. století. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-24-0213-X.Platón. Faidros (o lásce či kráse). Praha: Oikúmené, 1993. Platón. Menon (zda lze učit ctnosti). Praha: Oikúmené, 1992. Chvatík, K. Strukturální estetika. Praha: Host, 2001. Platón. Theaitétos. Praha: Oikúmené, 1995.

Požadavky

Pravidelná příprava a aktivní účast na cvičeních (70%). (hodnoceno 30 body)Písemná práce (interpretace uměleckého díla z pohledu estetiky) (hodnoceno 30 body)Zápočtový test, (hodnoceno 40 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.

Vyučující

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.