Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etická dilemata a školní praxe (KOV / ETIDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / ETIDP - Etická dilemata a školní praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hodnota lidského života2. Odpovědnost člověka za vlastní život3. Odpovědnost člověka ve vztahu k druhým lidem4. Odpovědnost člověka vůči životnímu prostředí5. Náboženská odpovědnost člověka a její praktické dopady6. Rodina jako základ kladného vztahu ke světu a společnosti7. Etika práce8. Sexuální etika9. Klonování a bioetika10. Interrupce11. Eutanazie, sebevražda a ukončení života12. Politická etika13. Možnosti a limity filozofické a teologické etiky

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student:- systematicky pracuje s problémy etiky,- systematicky popisuje etické problémy,- charakterizuje jednotlivé přístupy k problému a dokáže navrhnout řešení,- kriticky pracuje s informacemi a dokáže je hodnotit,- orientuje se v současné diskusi,- dokáže studovat etické texty.

Literatura

FURGER, Franz. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha: Academia. 2003, ISBN 80-2001061-0. RICH, Arthur. Hospodářka etika I. Praha: OIKOYMENH, 1994. RICH, Arthur. Hospodářka etika II. Praha: OIKOYMENH, 1994. ROTTER, Hans. Osoba a etika. Brno: CDK, 1997, ISBN 80-85959-18-6. Power Point - Sociologie náboženství.

Požadavky

1. Aktivní účast na semináři (hodnoceno 20 body)2. Aktivní příprava na výuku dle pokynů (např. studium textů, příprava písemných prací.). (hodnoceno 30 body)3. Vypracování jednoho písemného úkolu na téma:- Hodnotová krize západní euro-americké společnosti a možná řešení. (hodnoceno 50 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.