Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Identita obyv. Moravskoslezského kraje (KOV / IDOMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / IDOMS - Identita obyv. Moravskoslezského kraje, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společnost. Místo člověka jako individua a aktéra ve společnosti a jeho vztah ke kultuře. Stručný vhled do sociálních dějin MSK.2. Kultura. Kultura jako "způsob života" přenášený z předcházející generace na generaci následující (R. Linton). Koncepty generace, generační identity a pamětníci zlomových událostí v MSK.3. Kulturní diverzita: a) strukturní a kulturní univerzálie - komunikace, rodina, náboženství, systémy sociální kontroly, dělba práce, sociální stratifikace. b) etnocentrismus a kulturní relativismus, c) subkultura4. Identita. Jedinec a společnost. Současné koncepty identity. Formování sociálních identit (Berger a Luckmann, Foucault, Brubaker, Eriksen, Jenkins, Hall, Szaló)5. Identita a biografie. Biografie vs. koncept identit (Fischer-Rosenthal). Biografický a reflexivní přístup jako metoda možného "uchopení" identity (skrze pochopení jejích projevů).6. Zdroje identity: rodina - jméno, rod (gender), věk, etnicita, třída, region, zdraví. Identity jsou sociálně utvářené. Liveseyho síť sociálních identit.7. Rod (gender) - kulturní a sociální rozdíly mezi ženami a muži a jejich reflexe v MSK. Rod a pohlaví. "Femininní" a "maskulinní" vlastnosti jedince a jejich dekonstrukce z pohledu genderových studií - žena proletářka a dělnice za socialismu, současná žena. Identity v ústraní - homosexualita a trans-sexualita aneb jak se "trandí" na Stodolní.8. Věk a tělo. Problematika ageismu - nerovnosti podle příslušnosti k určité věkové kategorii. Fáze lidského života a proměny identity. Život obyvatel v postproduktivním věku v MSK.9. Etnicita. Odlišné formy kultury - kulturní identity. Smysl "přináležení" (belonging). Zdroje etnicity: kulturní tradice, víra, jazyk, teritoriální původ a životní styl. Etnicita a kultura, chápání kulturních odlišností. Kulturní identity. O kraji Čechů (Moravanů a Slezanů), Poláků, Němců, Židů, Romů a Slováků.10. Třída. Ekonomický a profesní klasifikační systém. Identita skrze práci a zaměstnání. Třídní vědomí a solidarita. "Haviři" v ocelovém srdci republiky aneb "jak se kalila ocel".11. Region. (teritorialita - územní identita). Regionální identity v rámci MSK (slezanství, Valašsko, Hlučínsko, Zaolží).12. Identita a sport. Divák, fanda, chuligán aneb "Baníčku, my jsme s Tebou!". Identity přihlížejících a identity sportujících.13. Identita a sociální hnutí, problematika formování kolektivních identit. Politika identit. Koncept kulturního občanství. Závěr kurzu - prezentace výsledků a diskuse.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu student:? pochopí základy teorie formování sociálních identit? získají základní dovednosti s interpretací dat reprezentujících jednotlivé identitární projevy? naučí se rozeznávat typy a zdroje sociálních identit

Literatura

GIDDENS, Anthony. Modernity and Self-Identity. Self and Society in Late Modern Age. Cambridge: Polity Press, 1991. SZALÓ, Csaba a Igor NOSÁL. Mozaika v re-konstrukci. Formování sociálních identit v současné střední Evropě. Brno: Masarykova univerzita, 2003. FISCHER-ROSENTHAL, Wolfram. Potíže s identitou. Biografie jako řešení některých (post)moderních dilemat. In: Biograf, 1997, č. 12, s. 1-18. VENCÁLEK, Jaroslav. Protisměry územní identity. Český Těšín: OLZA, 1998. JENKINS, Richard. Social Identity. London, New York: Routledge, 1996. BERGER, Peter L. a Thomas LUCKMANN. Sociální konstrukce reality. Pojednání o sociologii vědění. Brno: CDK, 1999. WOODWARD, Kath. 2000. Questioning identity: Gender, Class, Nation. London and New York: Routledge and Open University. MEČIAR, Marcel. [2008]. Identity and Culture. Ostrava: University of Ostrava. GIDDENS, Anthony. 1991. Modernity and Self-Identity. Self and Society in Late Modern Age. Cambridge: Polity Press. SZALÓ, Csaba (ed.). 1998. On European Identity: Nationalism, Culture & History. Brno: Masaryk University. MEČIAR, Marcel. [2009]. Hlučínsko - sociální identity a generace. Ostrava: Ostravská univerzita.

Požadavky

1. Aktivní účast na semináři (povoleny dvě absence, další případnou nepřítomnost nutno omluvit s uvedením závažného důvodu). (hodnoceno 40 body)2. Vypracování jednoho projektového úkolu či seminární práce (výběr z následujících): (hodnoceno 60 body)a) audiovizuální prezentace na zvolené identitární téma (diskutuje se na seminářích či v rámci konzultací). Rozsah: do 10 minut. b) seminární práce na zvolené identitární téma (diskutuje se na seminářích či v rámci konzultací). Rozsah: do pěti normostran.51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočteno

Garant

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.

Vyučující

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.ThDr. Józef Szymeczek, Dr.