Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kořeny evropského myšlení 1 (KOV / KORE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / KORE1 - Kořeny evropského myšlení 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Řecký zázrak. Kultura a vznik filozofie. Mýtus a logos.2. Filozofie v tragickém období Řeků3. Období filozofické klasiky a její duchovní odkaz4. Helénisticko-římská filozofie. Fyzika, logika a etika stoicismu, epikureismu a skepticismu.5. Setkání dvou světu: poslední rozkvět filozofie antického světa v období vzniku křesťanství.6. Světová náboženství západního kulturního okruhu. Úvod do judaismu.7. Křesťanství. Bible a její poslání. Struktura a význam Bible. Základní biblické ideje, jejich filozofický význam. Řecký erós a křesťanská agapé. Nesmrtelnost duše u Řeků a vzkříšení z mrtvých Krista. Přehodnocení hodnot uskutečněné křesťanstvím. Nový smysl dějin a života člověka.8. Patristika. Filozofování ve víře a rozpracování biblického poslání.9. Latinští církevní otcové.10. Od patristiky ke scholastice. Rozum a víra ve středověku.11. Nescholastická filozofie středověku: arabská filozofie řeckého rázu, která ovlivnila vývoj scholastiky.12. Úvod do islámu.13. Renesance a náboženství. Velká reformace: M. Luther, Kalvin.

Získané způsobilosti

Student získá nové vědomosti a argumentační postupy z oblasti dějin antické a středověké filozofie v kontextu dobových kultur, které patří k pilířům současné západní kultury. Cestou analýzy a srovnávání klasických filozofických koncepcí procvičí své interpretační a argumentační dovednosti. Získá dovedností kritické reflexe a sebereflexe. Na základě samostatné práce s texty a syntézy získaných poznatků zpracuje semestrální práci, v níž používá své dovednosti analýzy daného problému. Během ústní prezentace referátu s využitím jeho powerpointové aplikace student rozvíjí a demonstruje své didaktické dovednosti.

Literatura

On-line katalogy knihoven. Bible (jakékoli vydání Českého ekumenického překladu). JOHNSON, P. Dějiny židovského národa. Mozart Publishing. Praha, 2007. NIETZSCHE, F. Filozofie v tragické období Řeků. Praha, 1994. FELIX, TAUER. Svět islámu. Praha: Vyšehrad, 2006. PETRUCIJOVÁ, J. Vybrané kapitoly z dějin filosofie. Středověká, novověká filosofie. Ostrava, PdF OU 2007. HARE, R. M., BARNES, J., CHADWICK, H.:. Zakladatelé myšlení. Praha, 1994. Tresmontand, C. Základní pojmy křesťanské metafyziky. Praha 1994.

Požadavky

Povinná aktivní účast na cvičeních (80%). (hodnoceno 40 body)Písemný test (hodnoceno 60 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.

Vyučující

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.ThDr. Józef Szymeczek, Dr.