Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kořeny evropského myšlení 2 (KOV / KORE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / KORE2 - Kořeny evropského myšlení 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Renesanční přírodní filozofie a přírodověda. Leonardo da Vinci příroda, věda a umění, B. Telesio zkoumání přírody podle jejích vlastních principů, G. Bruno vesmír Bruna a jeho význam.2. Vznik novověké vědy jako nového kulturního fenoménů.3. Racionalistická tradice novověkého myšlení.4. Empirická tradice novověkého myšlení.5. Osvícenství a vize triumfu rozumu.6. I. Kant a G.W.F. Hegel - vrchol novověké klasiky.7. F. Nietzsche a soumrak novověkých model.8. S. Freud - kultura proti člověku.9. O. Spengler a J. Huizinga o krizi západní kultury.10. J. Ortega y Gasset. Dehumanizace umění11. Kultura jako simulace12. Nomadologie jako teorie kultury. Postmoderní koncepce kultury

Získané způsobilosti

Student získá nové vědomosti a argumentační postupy z oblasti dějin novověké filozofie v kontextu dobové kultury, která patří k pilířům současné západní kultury. Cestou analýzy a srovnávání klasických filozofických koncepcí procvičí své interpretační a argumentační dovednosti. Získá dovednosti kritické reflexe a sebereflexe. Na základě samostatné práce s texty a syntézy získaných poznatků zpracuje semestrální práci, v níž používá své dovednosti analýzy daného problému. Během ústní prezentace referátu s využitím jeho powerpointové aplikace student rozvíjí a demonstruje své didaktické dovednosti.

Literatura

On-line katalogy knihoven. Huizinga., J. Homo ludens. Praha. 2002. GUARDINI, R. Konec novověku. Edice Váhy. Praha, Mladá fronta, 1996. SCRUTON, R. Kratké dejiny novoveké filozofie od Descarta po Wittgensteina. Praha. Störig H. J.. Malé dějiny filosofie, Zvon, Praha 1991. Praha, 1991. PETRUCIJOVÁ, J. Obraz a reflexe kultury v myšlení západu. Ostrava, PdF OU 2007. SZYMECZEK, J. The religionity of the Czech society. Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7464-317-0.BAUMAN, Z. Úvahy o postmoderní době. Praha, Sloh. 1995. PETRUCIJOVÁ, J. Vybrané kapitoly z dějin filosofie. Středověká, novověká filosofie. Ostrava, PdF OU 2007. Weischedel W. Zadní schodiště filosofie, VOTOBIA, Olomouc 1992 , Olomouc 1992.

Požadavky

Povinná aktivní účast na cvičeních (80%). (hodnoceno 20 body)Ústní zkouška (hodnoceno 50 body)Ústní rozprava na téma vybrané literatury v anglickém jazyce (hodnoceno 30 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.

Vyučující

PhDr. ThDr. Lucjan Klimsza, PhD.ThDr. Józef Szymeczek, Dr.