Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KOV / KSOCI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / KSOCI - Sociologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je součástí studijního plánu kombinovaného studia. K dispozici jsou on line zpřístupněné studijní opory ( Základy sociologie pro pedadogy). Jejich obsah je tématikou čtyř konzultačních střetnutí:1. Co je společnost? Víceznačnost pojmu: společnost jako tzv. globální skupina, společnost jako sdálení kulturní realita. Hlavní teorie v minulosti a v současnosti. Sociogenetické etapy. Orientační charakteristika současné - postmoderní společnosti.2. Sociální kontrola. Pojem a hlavní mechanismy. Člověk jako účastník sociální kontroly : druhy normativních systémů v moderním typu společnosti, normativní relativizmus, sociální konformismus a sociální deviace.3. Člověk jako účastník společenského života : sociální struktura a její komponenty ( sociální pozice a role, sociální vztah), sociální identita, konflikty rolí.4. Sociální instituce a organizace. Pojmy. Význam pro společnost a pro jednotlivce.

Získané způsobilosti

Na konci kurzu student- zná základní problematiku sociálních skupin,- seznamuje se s problematikou náboženských skupin,- umí ukázat, jak fungují sociální skupina uvnitř a jak na venek,- dokáže vyjmenovat základní představitele sociologie náboženství,- analyzuje základní texty.

Literatura

nullBerger, P., L. Pozvání do sociologie. Brno, 2003. Jandourek, J. Sociologický slovník. Praha, 2001. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha : Slon, 1997. JANDOUREK, J. Úvod do sociologie. Praha, 2003.

Požadavky

Studenti pracují s odborným textem samostatně. Na každé soustředění si studetni povinně připravují otázky, jejich zodpovídání tvoří aktuální osnovu soustředění.Aktivní účast na semináři (hodnoceno 20 body)Četba odborné literatury (hodnoceno 30 body)Ústní zkouška (hodnoceno 50 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.

Vyučující

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.PhDr. Oldřich Solanský, PhD.