Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z národních dějin (KOV / SNADE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / SNADE - Kapitoly z národních dějin, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Evropská společnost na počátku 20. století. Evropský nacionalismus jako průvodní jev industriální společnosti v Evropě.2. Mocensko-politická seskupení a snahy o znovurozdělení světa, postavení Rakouska-Uherska ve velmocenské sféře. Česká politika na přelomu 19. a 20. století a její koncepce na počátku 1. světové války. Úloha T. G. Masaryka ve vědecké a politické sféře, jeho pojetí tzv. české otázky.3. Československý zahraniční odboj za 1. světové války, úloha T. G. M., Beneše a Štefánika při přípravě československé samostatnosti. Význam československých legií.4. Vznik ČSR v roce 1918, začlenění Slováků do nového státu, koncepce tzv. čechoslovakismu.5. Versailleský systém poválečné Evropy. Národnostní problémy nového státu, postavení Slováků a problematika českých Němců.6. Politická diferenciace nového státu, budování demokracie evropského typu, vnitřní politická struktura státu.7. Zahraničně-politická orientace ČSR, vztahy k sousedům. Narůstání nebezpečí evropského fašismu jako totalitní ideologie. Odraz meziválečného krizového vývoje a působení ideologií v československé společnosti a její reakce na tento dějinný fenomén, úloha skupiny Hradu.8. Mnichov 1938 jako důsledek selhání evropské demokracie a konkrétní dopad na ČSR. Období II. republiky. Mezinárodní situace v předvečer II. světové války.9. Okupace český zemí, postoj české společnosti k protektorátu a peripetie protektorátní vlády. Domácí odboj a jeho etapy. Historický význam Slovenského státu.10. Etapy zahraničního odboje a jeho historické hodnocení jako důsledek pozdějšího ideologického zápasu. Řešení česko-německého vztahu na pozadí politického vývoje ČSR v roce 1945-1948.11. Úloha SSSR v poválečných letech a odraz "studené války" na politické scéně ČSR. Ztráta zahraničně-politické subjektivity ČSR a role komunistů v přípravě politického převratu. Politické vítězství komunistů v roce 1948, změny ekonomického systému a rozpad československé občanské společnosti a politického systému parlamentního typu. Význam politických procesů a úloha sovětských poradců.12. Ekonomický vývoj Československa v 50. - 60. letech a jeho dopad na společnost, liberalizace na počátku 60. let a pokusy o reformu stávajícího systému. Historický význam tzv. Pražského jara 1968. Období normalizace a aktivizace opozice (Charta 77).13. Příčiny krize a rozpadu sovětského bloku v 80. letech 20. století (Gorbačov, perestrojka a glasnosť). Rok 1989 v Československu. "Sametová" revoluce a formování občanské společnosti.

Získané způsobilosti

Získání základních vědomostí a časové orientace v problematice moderních československých ( českých) dějinách, pochopení dějinných souvislostí a schopnost orientovat se v evropských dějinných procesech 20.století.

Literatura

Urban, O. Česká společnost 1848-1918. Praha, 1982. Pavlíček, J. Československé dějiny a evropská politika ve 20.století. Optys Opava 2008. Čornej, P. et al. Dějiny zemí koruny české II. Praha, 1993. Tigrid, P. Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu. Praha, 1990. Menzel, V. et. al. Křižovatky dějin 20.stol. Praha 1990. Kaplan, K. Největší politický proces M.Horáková a spol. Brno, 1996. Pasák, T. Pod ochranou Říše. Praha, 1998.

Požadavky

- vypracování referátu z odborné publikace dle doporučeného výběru (hodnoceno 40 body),- znalost základní literatury - absolvování ústní zkoušky (hodnoceno 60 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět NEmůže být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.

Vyučující

ThDr. Józef Szymeczek, Dr.