Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální komunikace (KOV / SOCKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / SOCKO - Sociální komunikace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretický exkurz:1. Základní pojmy, komunikační schéma2. Způsoby sociální komunikace, jednosměrnost a dvousměrnost3. Masová komunikace a její prostředkyPraktická část: (v semináři bude prezentováno metodické uchopení následujících témat)4. Zásady verbální komunikace5. Paralingvistické aspekty řeči6. Řečnické chyby, běžné komunikační chyby7. Zpětná vazba a naslouchání8. Komunikační bariéry9. Nonverbální komunikace I. - řeč očí, mimika, kinezika a posturologie10. Nonverbální komunikace II. - testíka, haptáky, proxemika a sdělování úpravou zevnějšku a prostředím11. Sociální percepce12. Specifika komunikace v pedagogickém procesu

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student:- charakterizuje pojmy symbolická komunikace, komunikační kanál, komunikace verbální a nonverbální, sociální percepce a další- seznámí se s komunikačními bariérami, šumy a chybami - rozezná paralingvistické aspekty řeči - naučí se zásady efektivní komunikace- naučí se číst základy řeči těla- je připraven uplatnit komunikační dovednosti v praxi při výuce na ZŠ nebo SŠ

Literatura

KLAPETEK, M. Komunikace, argumentace, rétorika. Praha: Grada Publishing, 2008. MIKULÁŠTÍK, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha: Grada Publishing, 2003. ADAMCZYK, F., BRUNO, T. Řeč těla. Praha: Grada Publishing, 2005. PLAMÍNEK, J. Komunikace a prezentace. Praha: Grada Publishing, 2008. ALLHOF, D., ALLHOF, W.W. Rétorika a komunikace. Praha: Grada Publishing, 2008. BUREŠ, I., LOPUCHOVSKÁ, V.A. 10 zlatých pravidel překonávání nejčastějších komunikačních bariér. Praha: Management Press, 2007.

Požadavky

1. Aktivní účast na semináři (povoleny dvě absence, další případnou nepřítomnost nutno omluvit s uvedením závažného důvodu). (hodnoceno 20 body)2. Aktivní příprava na výuku dle pokynů (např. čtení denního tisku, sledování televizního zpravodajství, reklamy apod.). (hodnoceno 20 body)3. Četba jedné vybrané odborné publikace (hodnoceno 60 body)51 - 100 bodů - započteno0 - 50 bodů - nezapočtenoUznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.

Vyučující

PhDr. Oldřich Solanský, PhD.