Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova k občanství a demokracii (KOV / VYKOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / VYKOD - Výchova k občanství a demokracii, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výchova k občanství a demokracii2. Historické proměny školského kurikula3. Občanská společnost4. Historie a vývoj občanské společnosti v českých zemích5. Politika jako společenský jev6. Demokracie7. Formy participace na správě věci veřejných v moderních demokraciích8. Vnitřní politika státu - hospodářská a sociální9. Vnitřní politika státu - právní, ekologická, kulturní a školská10. Zahraniční politika státu11. Stát a ústavní pořádek České republiky12. Masmédia a veřejné mínění

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student:- se orientuje v problematice práv a povinností občanů v moderních demokracií- zná formy participace občanů na správě věcí veřejných- získá základy mediální gramotnosti- získá základy fungování a principu Evropské unie- se orientuje v problematice občanských práv a svobod

Literatura

DAHRENDORF, R. Moderní sociální konflikt. Bratislava, 1991. David, R. Politologie, základy společenských věd. Olomouc 1996. Dostálová, R. Výchova k demokracii, konstitucionalismu a občanství. Olomouc 1998. Procházková, I. Raabová, E. Výchova k občanství a demokracii. Praha 2001. Adamová, K., Křížkovský, L. Politologie. Praha 1997. Plechanovová, B. Úvod do mezinárodních vztahů, Praha 2003. ŘÍCHOVÁ, B. Úvod do současné politologie. Praha, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, (hodnoceno 30 body)ZSamostudium, četba odborných textů k diskusi (hodnoceno 20 body)Zkouška (hodnoceno 50 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.