Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výchovy k demokracii (KOV / ZAVYD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV / ZAVYD - Základy výchovy k demokracii, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma 1. Občanská společnost IDefinice pojmu občanská společnost, historie a vývoj občanské společnosti v západních demokraciích.Téma 2. Občanská společnost IIPojetí občanských práv a rovnosti v moderních demokraciích. Definování pojmu občanská práva, možné definiční přístupy.Téma 3. Politika jako společenský jev IObjasnění pojmu politika, příklady definic pojmu politika v minulosti i současnosti, příčina vzniku politiky.Téma 4. Politika jako společenský jev IIPolitické participace a socializace, funkce politiky ve společnosti. Lidské postoje k politice.Téma 5. Stát jako forma organizace společnosti IVznik státu, formy státu, funkce státu. Funkce státu v oblasti zajištění práv a svobod, školství a zdravotnictví a sociálních služeb.Téma 6. Stát jako forma organizace společnosti IIVznik moderní státní správy, ministerstva, specifické typy institucí, veřejný sektor.Téma 7. Demokracie IPojem demokracie a její místo v politickém myšlení. Svoboda, rovnost a princip většiny jako základní hodnoty demokracie.Téma 8. Demokracie IIDemokracie v politické praxi, přímá a zastupitelská demokracie. Přímá demokracie jako projev kompetence voličů, využití referend v moderních demokraciích.Téma 9. Mezinárodní vztahyMezinárodní vztahy jako akademická disciplína. Mezinárodní prostředí: státy, mocnosti, velmoci, mezinárodní vládní a nevládní organizace. Světový politický systém a fungování mezinárodních vládních organizaci, Organizace spojených národů.Téma 10. Masmédia a veřejné mínění v politiceZáklady mediální gramotnosti, média a jejich možná dělení, vliv a funkce ve společnosti. Komunikace jako politický fenomén.Téma 11. Masmédia a veřejné mínění v politice IIStručná charakteristika RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) , RČT (Rada České televize) a zásady a etika v České televizi.Téma 12. Globální problémy současného světaPropast mezi bohatými a chudými tohoto světa. Trendy vývoje rozdělování světového bohatství po druhé světové válce. Růst světové populace: globální populační trendy.Téma 13. Kulturní aspekty a vliv kultury na mezinárodní vztahyNáboženství jako významný faktor mezinárodních vztahů. Světová náboženství. Kulturně civilizační faktory mezinárodních vztahů: imperiální jazyk, migrace. Masová migrace: charakteristika, vliv na mezinárodní vztahy, problém migrace v Evropě a USA.

Literatura

DAHRENDORF, R. Moderní sociální konflikt. Bratislava, 1991. ŠAMALÍK, F. Občanská společnost v moderním státě. Brno, 1995. ADAMOVÁ, K., KŘÍŽKOVSKÝ, L. Politologie. Praha, 1997. DAVID, R. Politologie, základy společenských věd. Olomouc, 1996. VEČEŘA, M. Sociální stát: východiska přístupy I. II. Praha, 1993. PLECHANOVOVÁ, B. Úvod do mezinárodních vztahů. Praha, 2003. ŘÍCHOVÁ, B. Úvod do současné politologie. Praha, 2002. McQuail, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha, 1999. PROROK, V., LISA, A. Základy politologie. Praha: VŠE, 1999.

Požadavky

1. Základní orientace ve středoškolském studiu dané oblasti.(hodnoceno 50 body)2. Aktivní účast na seminářích. (hodnoceno 50 body)91 - 100 bodů - A - 181 - 90 bodů - B - 1,571 - 80 bodů - C - 261 - 70 bodů - D - 2,551 - 60 bodů - E - 30 - 50 bodů - F - 4Uznání předmětu v návaznosti na zahraniční studijní pobyty studentů OU: předmět může být uznán za adekvátní předmět úspěšně absolvovaný na zahraniční VŠ.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Tomáš Jarmara, Ph.D.