Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody dram.výchovy v projektování výuky (KPA / 55MEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 55MEP - Metody dram.výchovy v projektování výuky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní metody dramatické výchovy a jejich možnosti v plánování projektů napříč předměty v primárním vzdělávání.Plánování a řízení základních metod dramatické výchovy při tvorbě projektů - témata, náměty, cíle, obsahy, metody, pravidla a komunikace důležité oblasti zkušeností dítěte.Klíčové kompetence - jejich analýza a vývoj na základě diagnostiky dětí a odborné literatury a zařazovaní vhodných metod dramatické výchovy.Kompetence k učení - umožnit žákům poznávat smysl a cíl učení a rozvíjet pozitivní vztah k učení.Kompetence k řešení problémů - vytvářet podmínky k vnímání nejrůznějších problémových situacích, k objevování různých variant řešení problémů a k samostatnému řešení problémů.Kompetence komunikativní - poskytovat příležitosti k formulování a vyjadřování myšlenek a názorů a využívání získaných komunikativních dovednosti k vytváření vztahů k plnohodnotnému soužití s ostatními lidmi.Kompetence sociální a personální - nabízet aktivity pro účinnou spolupráci ve skupině a učení se vytváření pravidel pro práci v týmu.Reflexe a sebereflexe procesu učení s využitím metod DRAMATICKÉ VÝCHOVY v projektovém vyučování - plánování procesu (téma, námět, cíle) a jejich didaktická analýza.Hodnocení - reflexe a sebereflexe dětí i učitele, zjišťování a ověřování kvality učení, různé způsoby hodnocení: verbální, pohybové, písemné ?; společné, ve skupinkách, jednotlivě atd.

Získané způsobilosti

Zná a charakterizuje základní metody dramatické výchovy. Vysvětlí pojem projekt. Uvede konkrétní příklady využití základních metod dramatické výchovy ve vytvořeném projektu.

Literatura

časopis TVOŘIVÁ DRAMATIKA. Artama (scénáře pro divadlo s dětmi). nullBELZ, H., SIEGRIEST, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-479-6.VALENTA, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha : Agentura STROM, 1997. ISBN 80-901954-1-5.MORGANOVÁ, N., SAXTONOVÁ, J. Vyučování dramatu: Hlava plná nápadů. Praha : Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2001. ISBN 80-901660-2-4.

Požadavky

Příprava a realizace vyučovacího miniprojektu s využitím metod dramatické výchovy. (0-50 bodů) Vypracování zprávy o sledování vývoje vybraných klíčových kompetencí. (0-50 bodů)

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.