Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do profesní etiky (KPA / 55OFE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 55OFE - Úvod do profesní etiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Možnosti a meze etiky v rámci jiných společenskovědních disciplín. Filozoficko-etické problémy výchovy, koncepce mravní výchovy, problematika profesní etiky pedagogů a eticky silně exponované situace ve školství i v mimoškolní výchově.Výuka etiky je zaměřena tak, aby studenti uměli co nejvíce uplatňovat etické tázání a hodnocení v praxi. Cílem je poskytnout i teoretický nadhled, znalost odborné terminologie a schopnost uplatňovat jednotlivé etické teorie a paradigmata.Témata přednášek:1. Úvod do studia etiky. Odborná a populární literatura. Antická etika. Základní pojmy teoretické etiky. Vymezení etiky v obzoru společenských věd a biologických věd o člověku.2. Genetika versus pedagogika. Jsme svobodní, a tudíž odpovědní za své činy? A nebo jsme řízeni svou vrozenou přirozeností, a proto za své chování nemůžeme? Rodíme se hotoví, a nebo je možno člověka výchovou změnit? Střet pohledů tradiční etiky a přírodovědeckých disciplín pokoušejících se vysvětlit lidské individuální a sociální chování z biologických daností - psychobiologie, sociobiologie, etologie, evoluční psychologie.3. Psychoanalýza - výchova - etika. Psychoanalýza mění tradiční pohled na dobro a zlo. Mohou za všechno rané dětské zkušenosti? Zachrání nás poznání pravdy? Je diagnóza terapií? Étos lidského zrání a procesu individuace.4. Sociální etika. Vztahy mezi jedinci a institucemi. Spravedlnost, rovnost, přerozdělování.5. Spravedlnost ve školství. Rovnost příležitostí. Přerozdělování kulturního kapitálu.6. Etika v postmoderní době. Spravedlnost v multikulturním světě. Tolerance jiného, zvláštního, okrajového.7. Teorie mravní výchovy. Srovnání koncepcí mravní výchovy v sousedních zemích.8. Étos práce, pracovní morálka, profesní etiky.9. Profesní etika pedagogů. Etické kodexy. Profesně etické konflikty ve školství.10. - 13. Volitelná témata: - Mediální výchova (Násilí, pornografie, reklama a další svody valící se na děti amládež zejména z obrazovky. Možnosti regulace a obrany.)- Narativní etika (Mravní výchova bez moralizování. Výchovná role moudrýchpříběhů.)- Etická dimenze ekologické výchovy.- Etická dimenze sexuální výchovy.Povinnosti studenta v průběhu semestru, kritéria hodnocení jeho činností:(např. průběžná příprava, čtení textů ze semináře na seminář, seminární práce, testy, výstupy v seminářích atd.)Studenti jsou vybízeni, aby po přednášce diskutovali, případně odevzdali - buď ihned po přednášce, nebo průběžně elektronickou poštou - písemnou reakci v podobě otázek, podnětů, návrhů. Originální, nápadité, tvořivé příspěvky budou oceněny v hodnocení závěrečného zápočtového testu.

Literatura

KOHÁK, E. Člověk, dobro a zlo. Ježek. Praha, 1993. BREZINKA, W. Filozofické základy výchovy. Zvon, Praha 1996. Praha, 1996. HEIDBRINK, H. Psychologie morálního vývoje. Portál. Praha, 1997. ISBN 80-7178-154-1.ANZENBACHERr, A. Úvod do etiky. Zvon. Praha, 1994. Brázda, R. Úvod do srovnávací etiky. Praha, 1998.

Požadavky

Úspěšné absolvování zápočtového testu. Test prověřuje znalost základních odborných pojmů teoretické etiky, schopnost rozumět těmto většinou cizojazyčným výrazům v odborném textu a schopnost užít je v odborném vyjadřování. Obsahově prověřuje test znalost látky probrané v přednáškách. Dále test prověřuje schopnost samostatně přemýšlet a etizovat nad konkrétními problémy a konflikty týkajícími se témat probraných v přednáškách.

Garant

Dr. Vladimír Šiler