Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školní divadlo (KPA / 55SD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 55SD1 - Školní divadlo, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kritéria vhodné předlohy pro divadelní tvar.2. Prezentace a výběr vhodné literární předlohy.3. Analýza vybraného literárního textu, jeho kvalit a možností vzhledem k převodu do divadelního jazyka. Úkol: rozčlenit text na jednotlivé situace.4. Nalezení prostředků divadelního jazyka ke sdělení zvoleného tématu.5. Vypracování scénosledu budoucího divadelního tvaru.6. Návrh dramaturgicko- režijní koncepce.Reflexe a sebereflexe.Zopakování základních předpokladů dramatického jednání:psychosomatické dovednosti (práce s dechem, správné tvoření hlasu, držení těla, verbální a neverbální komunikace, psychofyzické jednání)herní dovednosti (dovednost vstupovat do role, vytvářet hereckou postavu lidskou i loutkovou a přirozeně a přesvědčivě za ni jednat, schopnost strukturovat herní a dramatické situace)sociálně komunikační dovednosti (komunikace v běžných životních situacích, v herních situacích a v situacích skupinové inscenační tvorby a její prezentace)Proces dramatické a inscenační tvorby:vyjadřování námětů a témat dramatickými situacemi a nacházení námětů a témat v dramatických situacíchpráce na postavě (charakter, motivace, vztahy)konflikt jako základ dramatické situace a jeho řešení jednáním postavpráce s časovou a příčinnou následností situací příběhuinscenační postupy (dramaturgie, režie, herecká práce, scénografie, scénická hudba a zvuk)komunikace s divákemRecepce a reflexe dramatického umění:základní stavební prvky dramatuzákladní dramatické žánryvýrazné osobnosti českého a světového divadlasoučasná dramatická umění a média (divadelní, filmová, televizní, rozhlasová a multimediální tvorba)

Získané způsobilosti

- vybere námět nebo literární předlohu vhodnou pro divadelní tvar s dětmi ve vztahu k věku dětí, výstupům ŠVP- analyzuje kvality předlohy, najde téma, základní situaci- vytvoří dramaturgicko- režijní koncepci pro divadelní tvar, najde základní divadelní prostředky sdělování- spolupracuje s ostatními- vybere metody, které jsou vhodné pro prozkoumávání předlohy při práci s dětmi- pojmenuje výstupy ze ŠVP, které se prací na divadelním tvaru naplňují

Literatura

SLAVÍK, M. Cesta k divadelnímu tvaru s dětským souborem. Praha : IPOS, Artama, 1996. ISBN 80-7068-094-6.RICHTER, L. Praktická dramaturgie v kostce. Praha : Společenství pro pěstování divadla pro děti a mládež DOBRÉ DIVADLO DĚTEM, 2003. ISBN 80-902975-1-X.PALARČÍKOVÁ, A. Tygr v oku aneb o tvorbě inscenace s dětmi a mládeží. Praha : Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2001. ISBN 80-901660-5-9.MACHKOVÁ, E. Volba literární látky pro dramatickou výchovu aneb Hledání dramatičnosti. Praha : AMU, 2004. ISBN 80-7331-013-9.časopis TVOŘIVÁ DRAMATIKA. Artama (scénáře pro divadlo s dětmi). MLEJNEK, J. Dětská tvořivá hra. Praha : IPOS, 1997. ISBN 80-7068-104-7.MACHKOVÁ, E. Dětské divadlo. Praha : Albatros, 1976. VALENTA, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha : Agentura STROM, 1997. ISBN 80-901954-1-5.

Požadavky

1. Aktivní účast ve výuce. (0-20 bodů)2. Příprava a prezentace divadelního tvaru (od předložení námětu, příběhu - literární předlohy) a popis jeho realizace i s doloženými výsledky učení žáků. (0-60 bodů)3. Úvaha na téma: "Jak pracovat s dětmi na divadelním tvaru v základní škole" na základě odborné literatury (uvést přesné citace a parafráze z literatury). (0-20 bodů)Písemné práce odevzdat týden před zápočtem na e-mail vyučujícího.

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.