Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlavní směry dramatické výchovy (KPA / 55UV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 55UV2 - Hlavní směry dramatické výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj jednotlivých směrů dramatické výchovy jako inspirace pro získávání zkušeností k dalšímu hledání vlastní cesty výuky dramatické výchovy.2. Playmaking - "hraní her" Winifred Wardové, volba příběhů, improvizované hraní příběhů, skupinové hraní příběhů.3. Theatre game's and improvisation for theatre "herecké hry" - Viola Spolinová: vazba k divadlu, způsoby vedení hereckých her, vymezení daných okolností.Improvizace a její možnosti v procesu výchovy a vyučování.4. Drama in education "drama ve výchově a vzdělávání" - B. Way, D. Heathcotová, J. Neelands: strukturování dramatu.5. Možnosti dramatické výchovy při naplňování ŠVP.6. Příprava vyučovací hodiny dramatické výchovy v primárním vzdělávání

Získané způsobilosti

1. Rozlišuje základní vymezení hlavních směrů dramatické výchovy (playmaking, theatregames a drama in education).2. Osvojuje si další kompetence učit dramatickou výchovu v primárním vzdělávání.3. Vypracuje a prezentuje střednědobý plán (měsíc - čtvrtletí) pro hodiny dramatické výchovy na základě RVP. V plánu aplikuje znalosti a dovednosti ze tří hlavní směrů na základě odborné literatury.

Literatura

časopis Tvořivá dramatika. ULRYCHOVÁ,I. Drama a příběh : tvorba scénáře příběhového dramatu v dramatické výchově. MACKOVÁ,S. Dramatická výchova. Brno, DiFa, 2004. MARUŠÁK,R. Dramatikcá výchova v kurikulu současné školy. ULRYCHOVÁ, GREGOROVÁ, ŠVEJDOVÁ. Hrajeme si s pohádkami : dramatická výchova v mateřské škole a na 1. stupni základní školy. VALENTA,J. Hraní rolí ve výchově a vzdělávání. Praha,IVS, 1995. ISBN 80-85866-06-4.MACHKOVÁ, E. Jak se učí dramatická výchova. Didaktika dramatické výchovy. Praha : AMU, 2004. ISBN 80-7331-021-X.RICHTER,L. Literatura, divadlo a my. VALENTA,J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha, Agentura Strom, 1997. ISBN 80-85866-06-4.CISOVSKÁ,H a kol. Rozvoj klíčových kompetencí dranmatikcou výchovou a jejich evaluace. WAY,B. Rozvoj osobnosti dramatickou improvizací. Praha , ISV, 1996. ISBN 80-85866-16-1.BLÁHOVÁ,K. Uvedení do systému školní dramatiky. MACHKOVÁ, E. Úvod do studia dramatické výchovy. Praha, 1998. ISBN 80-7068-103-9.MACHKOVÁ,E. Volba literární látky pro dramatikcou výchovu aneb Hledání dramatičnosti. KOŤÁTKOVÁ, S. a kol. Vybrané kapitoly z teorie dramatické výchovy. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-718475-6-9.MORGANOVÁ- SAXTONOVÁ. Vyučování dramatu . Hlava plná nápadů. MORGANOVÁ-SAXTONOVÁ. Vyučování dramatu aneb Hlava plná nápadů.

Požadavky

1. Aktivní a tvůrčí práce ve výuce (75%), při rozvrhové kolizi nebo z jiných závažných (doložených) důvodů nesplnění požadované účasti po domluvě s vyučujícím náhrada v podobě úkolu na zadané téma souvisící se zameškanou výukou. (0-10 bodů)2. Písemná příprava vyučovací hodiny dramatické výchovy v primárním vzdělávání. V přípravě aplikovat znalosti a dovednosti ze tří hlavních směrů. (0-30 bodů)3. Plán výuky dramatické výchovy pro jeden ročník na ZŠ (měsíční - čtvrtletní). (0-20 bodů)4. Odpovědi na korespondenční úkoly z textu Inspirace ke studiu DV ... (0-30 bodů)Návštěva divadelního představení a jeho písemná reflexe. (0-10 bodů)Práce zaslat elektronicky nejpozději týden před termínem zápočtu na e-mail vyučujícího.

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.