Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dramatické umění v obsahu dram. výchovy (KPA / 55UV3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 55UV3 - Dramatické umění v obsahu dram. výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní předpoklady dramatického jednání:psychosomatické dovednosti (práce s dechem, správné tvoření hlasu, držení těla, verbální a neverbální komunikace, psychofyzické jednání)herní dovednosti (dovednost vstupovat do role, vytvářet hereckou postavu lidskou i loutkovou a přirozeně a přesvědčivě za ni jednat, schopnost strukturovat herní a dramatické situace)sociálně komunikační dovednosti (komunikace v běžných životních situacích, v herních situacích a v situacích skupinové inscenační tvorby a její prezentace)Proces dramatické a inscenační tvorby:vyjadřování námětů a témat dramatickými situacemi a nacházení námětů a témat v dramatických situacíchpráce na postavě (charakter, motivace, vztahy)konflikt jako základ dramatické situace a jeho řešení jednáním postavpráce s časovou a příčinnou následností situací příběhuinscenační postupy (dramaturgie, režie, herecká práce, scénografie, scénická hudba a zvuk)komunikace s divákemRecepce a reflexe dramatického umění:základní stavební prvky dramatuzákladní dramatické žánryvýrazné osobnosti českého a světového divadlasoučasná dramatická umění a média (divadelní, filmová, televizní, rozhlasová a multimediální tvorba)

Získané způsobilosti

1. Vysvětlí 3 základní procesy, vedoucí k výslednému divadelnímu tvaru (dramatický proces, proces inscenační tvorby, proces divadelní komunikace).2. Objasní základní divadelní pojmy a inscenační postupy (situace, konflikt, zápletka, scénografie, režie, divák, herec, apod.).3. Vlastními slovy vyjádří podstatu divadelní komunikace.4. Zvládne vytvořit situaci (cvičení, dramatickou hru) na základě podkladů z rámcově vzdělávacího plánu.5. Formuluje základní předpoklady pro dramatické jednání (Psychosomatické dovednosti, herní dovednosti, sociálně komunikační dovednosti).

Literatura

časopis Tvořivá dramatika. MACKOVÁ, S. Dramatická výchova ve škole. Brno : Divadelní fakulta, 1995. ISBN 80-854291-6-0.nullnullVALENTA, J. Kapitoly z teorie výchovné dramatiky. Praha : ISV, 1995. ISBN 80-85866-06-0.VALENTA, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha : Agentura STROM, 1997. ISBN 80-901954-1-5.DISMAN, M. Receptář dramatické výchovy. 2. vyd. Praha : SPN, 1989. WAY, B. Rozvoj osobnosti dramatickou improvizací. Praha : ISV, 1996. ISBN 80-85866-16-1.BLÁHOVÁ, K. Uvedení do systému školní dramatiky. Praha : Artama, 1996. ISBN 80-7068-070-9.MORGANOVÁ, N., SAXTONOVÁ, J. Vyučování dramatu: Hlava plná nápadů. Praha : Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2001. ISBN 80-901660-2-4.

Požadavky

Seminární práce zaměřená na plánování, realizaci a hodnocení hodiny dramatické výchovy v primární škole. (0-20 bodů)Odpovědi na korespondenční úkoly z distančního textu a roční plán s obsahem učiva dramatického umění a potřebnými kompetencemi. (0-20 bodů)Zkouška (další viz otázky ke zkoušce) (0-60 bodů)Termín pro odevzdání úkolů je 14 dnů před zkouškou. Zaslat na e-mail: jan.karaffa@osu.cz

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

BcA. Mgr. Žaneta Káňová, Ph.D.Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.BcA. Mgr. Žaneta Káňová, Ph.D.