Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy společenských věd s didakt. I. (KPA / 55VD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 55VD1 - Základy společenských věd s didakt. I., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.4.2015Přístupy ke zpracování historického učiva ve vlastivědě.Příchod Slovanů. Slované a jejich život. Sámova říše. Velkomoravská říše. Křesťanství. Počátky českého státu. Kníže Václav. Boleslavové. Přemyslovští králové.Středověké město a kultura.Lucemburkové. Jan a Karel IV. Život ve vrcholném středověku. Husitské války. Husité. Období po husitských válkách. Jiří z Poděbrad. Jegellonci na českém trůně.Habsburkové. Život za Habsburků. Rudolf II. Třicetiletá válka. Baroko.6.5.2015Metody, formy, materiálně-didaktické prostředky ve vlastivědě.České země součástí Rakouska-Uherska. Osvícenství. Marie Terezie a Josef II.České národní obrození. Revoluční rok 1848.Století páry a elektřiny. 19. století. Průmysl a kultura. Romantismus..První světová válka. Vznik Československa Československá republika. Hospodářský rozmach. Okolnosti roku 1938. Mnichovský diktát. Druhá republika.Druhá světová válka. Československý odboj. Únor 1948. Komunistická éra v ČSSR. Události roku 1968. Normalizace. Návrat k demokracii. Sametová revoluce 1989. Vznik České republiky.

Získané způsobilosti

" zná klíčové události českých dějin (od Sámovy říše do současnosti)" umí didakticky zpracovat materiál nabytý v muzeu" dovede pracovat s historickými texty a využít jich při výuce" zná základní historické památky svého regionu a své obce" dovede využít různých informačních zdrojů ve výuce (internet, TV, rozhlas, CD-ROM, DVD-ROM, noviny)" dovede historické informace aplikovat do didaktických her" absolvuje poznávací výpravu po území vybraného regionu " písmeně a obrazově zachytí a reflektuje absolvovanou výpravu" dovede aplikovat získané informace z médií do výuky" chápe význam dějin pro rozvoj žáka" rozumí prvkům exemplárního vyučování a umí je využít v praxi

Literatura

ČORNEJ, P. Dějiny českých zemí. Havlíčkův Brod, 1999. ISBN 80-7200-346-1.Knihy edice: Dějiny v obrazech. Praha, 1992. Rámcově vzdělávací program. MŠMT, 2004. BLATNÝ, L. Z dějin českého státu. Brno, 1994.

Požadavky

1) Vypracování úkolu týkajícího se cílů, obsahu a rozsahu vlastivědného učiva.(0-100b.)Podrobné zadání:1) Formulace obecnějších cílů - cíle, kterých by mělo být dosaženo na konci ročníku - zvlášť pro 4. a 5. ročník. Zformulujte VŠECHNY cíle, které považujete za důležité.2) Formulace témat, která považujete za důležitá a ke každému tématu zformulujte dílčí cíle (očekávané výstupy v jazyce žáka) - co žák bude umět. Zvlášť pro 4. a 5. ročník.3) K tématům formulovaným v bodě 2 vypište všechny klíčové pojmy (eventuelně fakta), která v tom daném tématu považujete za důležitá - opět zvlášť pro 4. a 5. ročník.Př. Pojem - nám umožňuje uvažovat o množství jednotlivých dílčích faktů najednou, zobecňovat důležité, rozpoznat podobnost něčeho, co už známe apod. Např. třicetiletá válka (tento pojem se již skládá z různých dílčích faktů, k jeho vytvoření je třeba již pracovat s fakty, resp. tato fakta nám "složí" daný pojem.Fakta - zachycují jevy popisem jejich podoby, vlastností, počtu, místa, pohybu apod. Jsou získávána pozorováním, experimentem, dotazováním a rozborem produktů činností. Fakte dávají konkrétní obsah pojmům - př. 1620 - datum Bitvy na Bílé hoře.4) K tématům vypište generalizace, tzn. zobecnění, myšlenky, které považujete za klíčové a jež by bylo možné aplikovat i na jiné situace, jiné učivo než to, ke kterému jste ji zformulovali. Př. ke generalizacím se řadí zejména zákony, principy, teorie. Např. Války s sebou nesou nízkou životní úroveň a obrovské školy na životech i majetku.PODMÍNKOU K ABSOLVOVÁNÍ ZÁPOČTU JE SPLNĚNÍ OBOU ÚKOLŮ, KVALITA BUDE POSOUZENA ROZDÍLNÝM BODOVÝM HODNOCENÍMBodová tabulka pro hodnocení91-100 A - 1 (1) - započteno81-90 B - 2+ (2)- započteno71-80 C - 2- (2) - započteno61-70 D - 3+ (3) - započteno51 - 60 E - 3- (3) -započteno0-50 F, FX - 4 (4) - nezapočtenoVysvětlení:A-FX = Hodnocení (šestistupňová klasifikační stupnice)1, 2+,2-,3+,3-, 4 = Zkouška (šestistupňová klasifikační stupnice)1,2,3,4 = Zkouška OU (čtyřstupňová klasifikační stupnice)Zápočet - započteno X nezapočteno

Garant

Mgr. Ondřej Šimik, PhD.

Vyučující

Mgr. Ondřej Šimik, PhD.Mgr. Ondřej Šimik, PhD.