Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. a etnopedagog. otázky prim.vzděl.2 (KPA / 5EPV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 5EPV2 - Soc. a etnopedagog. otázky prim.vzděl.2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Funkce školy a rodiny, kultura školy a rodiny; poruchy rodiny a rodičovství; sociokulturní deprivaceKlasifikace prostředí, jeho sociálně pedagogické pojetí; psychosociální klima školy a školní třídyPsychosociální deviace ve školním prostředí (poruchy chování, agresivita, šikana, školní fobie a záškoláctvíRizikové skupiny dětské populace (týrané, zneužívané a zanedbávané děti, děti ohrožené drogami a jinými návykovými látkami a jevy, děti z etnických menšin obyvatelstva, uprchlíků a imigrantůMediální násilí a jeho sociální aspektySociálně pedagogická prevence a terapie sociálních deviacíKompetence učitele v kontextu významu a pojetí sociální práce školy

Literatura

ŘÍČAN, P. Agresivita a šikana mezi dětmi. Praha : Portál, 1995. JEDLIČKA, R., KOŤA, J. Aktuální problémy výchovy: Analýza a prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže. Praha : Karolinum, 1998. Presl, J. Drogová závislost. Může být ohroženo i vaše dítě?. Praha : Maxdorf, 1995. KLAPILOVÁ, S. Kapitoly ze sociální pedagogiky. Olomouc : UP, 1998. Bendl, S. Prevence a řešení šikany. Praha, 2003. ŘÍČAN, P. S Romy žíz budeme - jde o to, jak. Praha : Portál, 1998. KRAUS, B. Sociální aspekty výchovy. Hradec Králové : Gaudeamus, 1999. HOPF, A. Sociální pedagogika pro učitele. Praha : PdF UK, 2001. DUNOVSKÝ a kol. Týrané, zneužívané a zanedbané dítě. Praha: Portál, 1995. ISBN 80-7169-629-3.DUNOVSKÝ, J., DYTRYCH, Z., MATĚJČEK, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha : Avicenum, 1995. ISBN 80-7169-192-5.PAŘÍZEK, V. Učitel v nezvyklé školní situaci. Praha, 1990. LANGOVÁ, M. a kol. Učitel v pedagogických situacích. Praha : UK, 1992. KUNCZIK, M. Základy masové komunikace. Praha: Karolinum, 1995.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, průběžné studium doporučené literatury a pramenů,včasné odevzdávání seminárních prací

Garant

prof. PhDr. Hana Lukášová, CSc.