Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadlo ve výchově a vzdělávání (KPA / 5IVVV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 5IVVV - Divadlo ve výchově a vzdělávání, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní předpoklady dramatického jednání.2.Proces dramatické a inscenační tvorby.3.Modelování příběhů divadelními prostředky:příběh, syžet, fabule, děj, postavy a jejich vzájemné jednání;motivace, situace - dramatická situace, stavba dramatu.4.Plánování a realizace aktivit pro diváky:náměty, témata, cíle, obsahy, metody a organizace;modelování důležitých oblasti zkušeností dětí.5.Reflexe a sebereflexe procesu učení, prožitku, zážitku z uměleckého díla.6.Hodnocení, kritický náhled uměleckého díla:dovednosti k jeho analýze - rozboru a jeho porozuměnídovednosti k užívání různých způsobů hodnocení7.verbální, pohybové, písemné ;společné, ve skupinkách, jednotlivě atd.

Získané způsobilosti

Zná a charakterizuje tři základní principy jednotlivých podob divadla ve výchově (projekt k divadelní inscenaci, Divadlo fórum, Participační divadlo) Vysvětlí pojem Theater pedagog Uvede místo, čas, a základní situační okolnosti vzniku Boalova divadla V literárním (dramatickém) textu vyjádří vlastními slovy téma Analyzuje shlédnutý výstup lekce Divadla ve výchově (Divadla fórum) Navrhne lekci Divada ve výchově v písemné podobě

Literatura

SLAVÍK, M. Cesta k divadelnímu tvaru s dětským souborem. Praha : IPOS, Artama, 1996. ISBN 80-7068-094-6.MLEJNEK, J. Děti v divadle. Praha : ÚKVČ, 1986. MACHKOVÁ, E. Dětské divadlo. Praha : Albatros, 1976. PALARČÍKOVÁ, A. Tygr v oku aneb o tvorbě inscenace s dětmi a mládeží. Praha : Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2001. ISBN 80-901660-5-9.

Požadavky

Příprava a realizace divadla ve výchově a vzdělávání. 60Plán tvořivých aktivit, které pomohou porozumění i zhodnocení zhlédnutého dramatického umění. 40

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

BcA. Mgr. Žaneta Káňová, Ph.D.Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.