Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projekt divadlo a škola 1 (KPA / 5PDS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 5PDS1 - Projekt divadlo a škola 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kritéria vhodné předlohy pro divadelní tvar a položení základních otázek k vlastnímu projektu2. Prezentace a výběr vhodné literární předlohy a počáteční hledání odpovědí na položené otázky.2. - 6. Analýza vybraného literárního textu, jeho kvalit a možností vzhledem k převodu do divadelního jazyka. Úkol: rozčlenit text na jednotlivé situace.4. - 9. Hledání a nalezení prostředků divadelního jazyka ke sdělení zvoleného tématu. Vypracování scénosledu budoucího divadelního tvaru.10. Návrh dramaturgicko-režijní koncepce.11.-12. Recepce, reflexe a sebereflexe výsledných prezentací, ale i během celého tvůrčího projektuProhloubení učiva DV pro 1. stupeň ZŠ:ZÁKLADNÍ PŘEDPOKLADY DRAMATICKÉHO JEDNÁNÍpsychosomatické dovednosti-práce s dechem, správné tvoření hlasu, držení těla, verbální a neverbální komunikaceherní dovednosti - vstup do role, jevištní postavasociálně komunikační dovednosti-spolupráce, komunikace v běžných životních situacích, v herních situacích a v situacích skupinové inscenační tvorby, prezentace, reflexe a hodnoceníPROCES DRAMATICKÉ A INSCENAČNÍ TVORBYnáměty a témata v dramatických situacích-jejich nalézání a vyjadřovánítypová postava - směřování k její hlubší charakteristice; činoherní i loutkářské prostředkydramatická situace, příběh - řazení situací v časové následnostiinscenační prostředky a postupy - jevištní tvar na základě improvizované situace a minipříběhu; předneskomunikace s divákem - prezentace, sebereflexeRECEPCE A REFLEXE DRAMATICKÉHO UMĚNÍzákladní stavební prvky dramatu - situace, postava, konfliktsoučasná dramatická umění a média-divadelní, filmová, televizní, rozhlasová a multimediální tvorbazákladní divadelní druhy - činohra, zpěvohra, loutkové divadlo, pohybové a taneční divadlo

Získané způsobilosti

Vybere námět nebo literární předlohu vhodnou pro divadelní tvar s dětmi ve vztahu k věku dětí, výstupům ŠVP. Analyzuje kvality předlohy, najde téma, základní situaci Vytvoří dramaturgicko- režijní koncepci pro divadelní tvar, najde základní divadelní prostředky sdělování Spolupracuje s ostatními Vybere metody, které jsou vhodné pro prozkoumávání předlohy při práci s dětmi.Pojmenuje výstupy ze ŠVP, které se prací na divadelním tvaru naplňují.

Literatura

SLAVÍK, M. Cesta k divadelnímu tvaru s dětským souborem. Praha : IPOS, Artama, 1996. ISBN 80-7068-094-6.časopis TVOŘIVÁ DRAMATIKA. Artama (scénáře pro divadlo s dětmi). MLEJNEK, J. Dětská tvořivá hra. Praha: IPOS, 1997. ISBN 80-7068-104-7.MACHKOVÁ, E. Dětské divadlo. Praha : Albatros, 1976. HOŘÍNEK, Z. Drama, divadlo, divák. Brno : JAMU, 1991. Valenta, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha : Agentura STROM, 1997. ISBN 80-901954-1-5.On-line katalogy knihoven. RICHTER, L. Praktická dramaturgie v kostce. Praha : Společenství pro pěstování divadla pro děti a mládež DOBRÉ DIVADLO DĚTEM, 2003. ISBN 80-902975-1-X.PERKNER, S., HYVNAR, J. Řeč dramatu (Umění vnímat umění), I. Divadlo a rozhlas. Praha : Horizont, 1987. PALARČÍKOVÁ, A. Tygr v oku aneb o tvorbě inscenace s dětmi a mládeží. Praha : Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2001. ISBN 80-901660-5-9.MACHKOVÁ, E. Volba literární látky pro dramatickou výchovu aneb Hledání dramatičnosti. Praha : AMU, 2004. ISBN 80-7331-013-9.

Požadavky

1. Účast na výuce (75%), při rozvrhové kolizi nebo z jiných závažných (doložených) důvodů nesplnění požadované účasti po domluvě s vyučujícím - 50% účast ve výuce a náhrada v podobě úkolu na zadané téma související se zameškanou výukou. Téma upřesní vyučující. (0-30 bodů)2. Příprava a prezentace divadelního tvaru jako vlastního projektu (od předložení námětu, příběhu - literární předlohy). (0-50 bodů)3. Zhlédnutí a reflexe (1 normostrana) vybraného divadelního představení. (0-10 bodů)4. Úvaha na téma: "Jak pracovat s dětmi na divadelním tvaru v základní škole" na základě odborné literatury (uvést přesné citace a parafráze z literatury). (0-10 bodů)Písemné práce odevzdat týden před zápočtem na e-mail vyučujícího.

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

MgA. Kateřina ChalupníkováMgr. Jan Karaffa, Ph.D.MgA. Tereza Strmisková