Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projekt divadlo a škola 2 (KPA / 5PDS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 5PDS2 - Projekt divadlo a škola 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vyjadřování námětů a témat dramatickými situacemi a nacházení námětů a témat v dramatických situacích a položení základních otázek k vlastnímu projektu2. Práce na postavě (charakter, motivace, vztahy) a počáteční hledání odpovědí na položené otázky.3. Konflikt jako základ dramatické situace a jeho řešení jednáním postav4. Práce s časovou a příčinnou následností situací příběhu5. Inscenační postupy (dramaturgie, režie, herecká práce, scénografie, scénická hudba a zvuk)komunikace s divákem6. Prezentace divadelního tvaru - divadelní inscenace a divadelní představení7. Recepce a reflexe dramatického umění8. Základní stavební prvky dramatu9. Základní dramatické žánry10. Výrazné osobnosti českého a světového divadla11. Současná dramatická umění a média (divadelní, filmová, televizní, rozhlasová a multimediální tvorba)

Získané způsobilosti

Spolupracuje na naplňování zvolené dramaturgicko- režijní koncepce Prezentuje na veřejnosti divadelní tvar Zvolí vhodné metody pro práci na divadelním tvaru s dětmi na 1. stupni ZŠ Pojmenuje výstupy ze ŠV, které prací na divadelním tvaru s dětmi naplňuje

Literatura

SLAVÍK, M. Cesta k divadelnímu tvaru s dětským souborem. Praha : IPOS, Artama, 1996. ISBN 80-7068-094-6.časopis TVOŘIVÁ DRAMATIKA. Artama (scénáře pro divadlo s dětmi). MLEJNEK, J. Dětská tvořivá hra. Praha: IPOS, 1997. ISBN 80-7068-104-7.Valenta, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha : Agentura STROM, 1997. ISBN 80-901954-1-5.On-line katalogy knihoven. RICHTER, L. Praktická dramaturgie v kostce. Praha : Společenství pro pěstování divadla pro děti a mládež DOBRÉ DIVADLO DĚTEM, 2003. ISBN 80-902975-1-X.PALARČÍKOVÁ, A. Tygr v oku aneb o tvorbě inscenace s dětmi a mládeží. Praha : Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2001. ISBN 80-901660-5-9.MACHKOVÁ, E. Volba literární látky pro dramatickou výchovu aneb Hledání dramatičnosti. Praha : AMU, 2004. ISBN 80-7331-013-9.

Požadavky

1. Aktivní podíl na přípravě inscenace jako vlastního projektu ve spolupráci s ostatními ve skupině. 2. Podíl na prezentaci divadelního tvaru 3. Seminární práce zaměřená na tvorbu dramatizace a inscenace v primární škole.

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.