Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická praxe předmětová 2 (KPA / 5RAX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 5RAX2 - Pedagogická praxe předmětová 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praxe navazuje na Pedagogickou praxi předmětovou 1. Na základě zkušeností získaných v předchozích dvou praxích studenti realizují samostatné výstupy. Lekce trvá dvě vyučovací hodiny. 1. hodiny = výuka ve třídě, 2. hodina = rozbor výukových činností. Náplň hodiny určuje učitel z praxe, u něhož studenti realizují svůj pedagogický výstup. Průběh praxe si studenti zaznamenávají do zápočtové listiny, jejíž správnost stvrzují oboroví didaktici svým podpisem. Cílem předmětu je realizovat první samostatné výstupy (ve dvojicích), prakticky aplikovat nabyté teoretické vědomosti, propojit obsahy pedagogicko-psychologických disciplín s disciplínami oborovými a pokusit se o jejich praktickou realizaci v přirozeném prostředí základní školy a třídního kolektivu.

Získané způsobilosti

- umí zaznamenat průběh vyučovací hodiny- orientuje se v základních pedagogických kategoriích a umí je správně pojmenovat na základě empirické zkušenosti- dovede vyjádřit svůj názor ke zhlédnuté pedagogické situaci a dovede se také odborně vyjádřit- dovede připravit a realizovat pedagogický výstup ve dvojici- umí reflektovat svůj pedagogický výstup

Literatura

Dle domluvy s učitelem praxe.

Požadavky

Docházka studentů na praxe dle harmonogramu, který rozesílá garant praxí. Povinná je 100% účast (ve výjimečných a odůvodněných případech je možno praxi nahradit v jiném termínu než je předepsána. Realizování alespoň jednoho pedagogického výstupu ve dvojicích. Student si minimálně 2 dny před plánovaným výstupem domluví osobně či telefonicky téma vyučovací hodiny s učitelem praxe. Vytvoření přípravy na hodinu a její reflexe. Vytváření hospitačních záznamů z jednotlivých hodin svých kolegů. Ústní rozbor zhlédnuté vyučovací hodiny s oborovým didaktikem. Pro zápočet je nutné odevzdat zápočtovou listinu, zaslanou garantem KPA.Bodové hodnocení:Docházka studentů na praxe dle harmonogramu, který rozesílá garant praxí. Povinná je 100% účast (ve výjimečných a odůvodněných případech je možno praxi nahradit v jiném termínu než je předepsána. (0-70b.)Vytvoření přípravy na hodinu a její reflexe. (0-10b.)Realizování alespoň jednoho pedagogického výstupu ve dvojicích. Student si minimálně 2 dny před plánovaným výstupem domluví osobně či telefonicky téma vyučovací hodiny s učitelem praxe. (0-15b.)Vytváření hospitačních záznamů z jednotlivých hodin svých kolegů.Ústní rozbor zhlédnuté vyučovací hodiny s oborovým didaktikem. (0-5b.)Bodová tabulka pro hodnocení91-100 A - 1 (1) - započteno81-90 B - 2+ (2)- započteno71-80 C - 2- (2) - započteno61-70 D - 3+ (3) - započteno51 - 60 E - 3- (3) -započteno0-50 F, FX - 4 (4) - nezapočtenoVysvětlení:A-FX = Hodnocení (šestistupňová klasifikační stupnice)1, 2+,2-,3+,3-, 4 = Zkouška (šestistupňová klasifikační stupnice)1,2,3,4 = Zkouška OU (čtyřstupňová klasifikační stupnice)Zápočet - započteno X nezapočteno

Garant

Mgr. Ondřej Šimik, PhD.

Vyučující

PaedDr. Hana Klimtová, Ph.D.PhDr. Jiří Kusák, Ph.D.PhDr. Bohuslav Pisklák, CSc.PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.Mgr. Ondřej Šimik, PhD.PaedDr. Hana Vaňková, CSc.