Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospitačně-asistentská praxe (KPA / 5RZS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / 5RZS2 - Hospitačně-asistentská praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Souvislá praxe se koná vždy první dva týdny letního semestru daného ročníku studia. Studenti se ve vybrané třídě plnohodnotně zapojují do školního i mimoškolního života, asistují učiteli při všech profesních činnostech (včetně mimovyučovacích a mimoškolních aktivitách; práce se všemi formami pedagogické dokumentace apod.), hospitují ve výuce, konzultují s třídním učitelem (vedoucím učitelem praxe) jeho vlastní postupy plánování, realizace a hodnotící reflexe vyučovacích hodin. S ohledem na rozvíjející se profesní dovednosti adeptů učitelství ponecháváme na zvážení vedoucího učitele praxe možnosti samostatných vlastních vyučovacích pokusů studentů.Doporučujeme, aby byla studentům poskytnuta možnost účastnit se v dané třídě (škole) realizovaných forem spolupráce s rodiči (třídních schůzek, individuálních konzultací s rodiči, neformálních akcí apod.); celoškolních akcí (školních projektů apod.); mimoškolní zájmové činnosti dětí (školní družiny, popř. zájmových kroužků); pracovních porad učitelů s vedením školy, popř. porady (semináře) k tvorbě a zavádění školního vzdělávacího programu.

Získané způsobilosti

- stanovit kritéria pro výběr školy, školní třídy a vedoucího učitele praxe- porozumět metodickým pokynům, komunikovat požadavky s garantem a vedoucím učitelem praxe- dovednost realizovat pozorování při hospitacích, vypracovat strukturovaný písemný záznam, kriticky reflektovat závěry z hospitací s vedoucím učitelem praxe- dovednost realizovat vybrané asistentské profesní činnosti po dohodě s vedoucím učitelem praxe (příprava pomůcek a výukového prostoru, individualizované vyučování u vybraných žáků, oprava výstupů učebních činností, práce s pedagogickou dokumentací, účast na poradách učitelského sboru s vedením školy, příprava a účast na mimovyučovacích aktivitách, třídních schůzkách apod.)-dovednost vypracovat strukturovaný záznam z výše popsaných realizovaných profesních činností (Sběrné portfolio)-dovednost (sebe)reflektovat význam praxe ve vztahu ke studiu a k rozvoji sebepojetí v učitelské roli

Literatura

SEBEROVÁ, A. Profesní praxe v pregraduální přípravě učitelů 1. st.ZŠ. Ostrava: PdF OU, 2010. ISBN 978-80-7368-902-5. SEBEROVÁ, A., GÖBELOVÁ, T., DURČÁKOVÁ, H. Reflektivní pedagogická praxe pro studenty učitelství a začínající učitele. Ostrava: PdF OU, 2010. ISBN 978-80-7368-906-3. SEBEROVÁ, A., GÖBELOVÁ, T. a kol. Souvislé profesní praxe v přípravném vzdělávání učitelů primární školy: metodické pokyny a příklady dobré praxe. Ostrava: PdF OU, 2009. ISBN 978-80-7368-427-3.

Požadavky

Souvislá praxe se koná vždy první dva týdny letního semestru daného ročníku studia.-výběr školy, školní třídy a vedoucího učitele praxe- studium metodických pokynů, konzultace s garantem praxe a vedoucím učitelem praxe - docházka na praxi - hospitace ve výuce, asistentské činnosti, příprava na samostatné vyučování, samostatné vyučování, mimovyučovací profesní činnosti, kritická analýza a reflexe výše popsaných činností s vedoucím učitelem praxe - vypracování Sběrného portfolia (písemného záznamu z výše popsaných profesních činností, strukturovaná (sebe)reflexe úrovně rozvíjených profesních dovedností, průběhu praxe a jejího významu -prezentace Sběrného portfolia při konzultaci k udělení zápočtuPísemným podkladem k zápočtu z praxe je sběrné portfolio, které student průběžně zpracovává (příp. také konzultuje s vedoucím učitelem praxe a garantem praxe z KPA). K tvorbě portfolia jsou určeny následující úkoly: -písemné záznamy z 5 vyučovacích hodin, při kterých student hospituje (viz dokument Sběrné portfolio ze souvislé hospitačně-asistentské praxe), -písemné záznamy ze všech realizovaných asistentských činností vyučovacích, mimovyučovacích a mimoškolních - podepsané vedoucím učitelem praxe (viz dokument Sběrné portfolio ze souvislé hospitačně-asistentské praxe),-písemná reflexe realizované souvislé profesní praxe (viz dokument Sběrné portfolio ze souvislé hospitačně-asistentské praxe),-studenti odevzdávají sběrné portfolio garantovi praxe z katedry KPA (nejpozději do 13. 6. daného akademického roku) a dohodnou si s garantem termín prezenční konzultace k udělení zápočtu

Garant

Mgr. Alena Seberová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alena Seberová, Ph.D.