Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klíčové kompetence a dram. výchova 1 (KPA / AKKDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / AKKDV - Klíčové kompetence a dram. výchova 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zahájení semestru, rozdělení do skupin na mikrovýstupy, plán mikrovýstupů. Cíle a obsah předmětu. Zadání úkolu na analýzu vybraných klíčových kompetencí.2. Formulace otázek k rozvíjení klíčových kompetencí a možnostmi jejich rozvíjení u učitele i dětí v MŠ nebo v přípravných třídách. Status učitele a jeho vlastního seberozvoje.3. Vybrané problémy ke kompetenci k učení (práci s informacemi, hledání nových způsobů vlastního učení aj.) a řešení problémů (nahlíží na problémy jako někdo jiný, srozumitelně vysvětluje své návrhy řešení a domyslí jejich důsledky aj.) - volba vhodných strategií dramatické výchovy.4. Kompetence komunikativní (soulad řeči těla a slovního projevu, vyjádření svých názorů, pocitů, myšlenek, dodržování chronologického postupu od začátku do konce aj.) a sociální a personální (spolupráce, oceňování nápadů druhých, přijímá jejich nápady, reaguje na informaci, vytváří si pozitivní představu o sobě samém, zralá sebedůvěra aj.) - volba vhodných strategií dramatické výchovy.5. Kompetence občanská (respektování přesvědčení druhých lidí, pochopení základních principů zákonů a společenských norem, zodpovědnost aj.), pracovní (bezpečné a účinné používání materiálů, podnikatelské myšlení) a tvořivost - volba vhodných strategií dramatické výchovy.6. Samostatná práce - příprava mikrovýstupů v triádách.7. - 9. Mikrovýstupy ve skupině nebo v MŠ, podle složení skupiny.10 - 11. Analýza problémů z mikrovýstupů - diskuse.12. - 13. Samostatná práce - rozbor výstupů v triádách, zpracování sebereflexe a sebehodnocení.

Získané způsobilosti

1. Analyzuje vlastní vybrané klíčové kompetence v mikrovýstupu. 2. Obhájí své způsoby rozvíjení klíčových kompetencí v mikrovýstupu. 3. Používá odborné pojmy z oblasti klíčových kompetencí. 4. Porovná poznatky z odborné literatury s vlastní zkušeností z mikrovýstupu.

Literatura

MARUŠÁK, R., KRÁLOVÁ, O., RODRIGUEZOVÁ, V. Dramatická výchova v kurikulu současné školy. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-472-4.MACHKOVÁ, E. Jak se učí dramatická výchova. Praha: AMU, 2007. ISBN 978-80-7331-089-9.BELZ, H., SIEGRIST, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-479-6.HUČÍNOVÁ, L. a kol. Klíčové kompetence v základním vzdělávání. Praha: VÚP, 2007. ŽÁK, P. Kreativita a její rozvoj. Brno: Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0457-5.VALENTA, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-1865-1.CISOVSKÁ, H., GALETKOVÁ, H., KÁŇOVÁ Ž., KARAFFA, J. Rozvoj klíčových kompetencí dramatickou výchovou a jejich evaluace. Ostrava: Pedagogická fakulta OU, 2010. LOKŠOVÁ, I., LOKŠA, J. Tvořivé vyučování. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0374-2.

Požadavky

1. Analýza, sebehodnocení a návrhy k rozvíjení vybraných klíčových kompetencí v MŠ. Odevzdání: nejpozději 2 týdny před zápočtem. Forma odevzdání: elekt. poštou na adresu vyučujícího 2. Mikrovýstup - spolupracovat s kolegy na přípravě, realizaci a reflexi výstupu v rozsahu 20 minut v rámci tématu klíčových kompetencí v MŠ. Společně zpracovat téma ke komunikaci, vybrat vhodné strategie, realizovat výstup a zhodnotit ho. 3. Pozorování mikrovýstupu - podle časového plánu pozorovat výstup dvou jiných skupin a podat písemně zpětnou vazbu dvěma kolegům. Používat při tom popisný jazyk 4. Ústní zápočet - obhajoba portfolia a odborná diskuse nad problémy rozvíjení klíčových kompetencí.

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.