Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická komunikace (KPA / APEKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / APEKO - Pedagogická komunikace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zahájení semestru, rozdělení do skupin na mikrovýstupy, plán mikrovýstupů. Cíle a obsah předmětu. Zadání úkolu na pozorování komunikace.2. Vybrané otázky pedagogické komunikace - kontakt s dětmi předškolního věku, rodiči, kolegy, vedením aj. v pedagogické situaci, verbální i nonverbální. Status učitele a komunikace.3. Vybrané otázky pedagogické komunikace - otázky v pedagogické situaci, vedení diskuse.4. Samostatná práce - hospitace - prostor, pravidla komunikace, kontakt - příprava na pedag. výstup.5. Diskuse nad výsledky hospitace. Vybrané otázky ped. komunikace - zpětná vazba a popisný jazyk.6. Samostatná práce - příprava mikrovýstupů v triádách.7- 9. Praxe na ZŠ - pedagogické výstupy.10 - 11. Analýza problémů z mikrovýstupů - diskuse.12. Samostatná práce - rozbor výstupů v triádách, zpracování sebereflexe a sebehodnocení.

Získané způsobilosti

1. Analyzuje vlastní komunikativní kompetenci v mikrovýstupu. 2. Obhájí svou komunikaci v mikrovýstupu. 3. Používá odborné pojmy z oblasti pedagogické a sociální komunikace. 4. Porovná poznatky z odborné literatury s vlastní zkušeností z mikrovýstupu.

Literatura

KŘIVOHLAVÝ, J. Já a ty. Praha: Avicenum, 1986. KŘIVOHLAVÝ, J. Jak si navzájem lépe porozumíme. Praha, Svoboda, 1988. BYTEŠNÍKOVÁ, I. Komunikace dětí předškolního věku. MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno : PdF MU, 1995. ISBN 80-210-1070-3.VALENTA, J. Manuál k tréninku řeči lidského těla. Didaktika neverbální komunikace. Kladno: AISIS, 2004. ISBN 80-239-2575-X.CISOVSKÁ, H. Možnosti dramatické výchovy v rozvoji osobnostně sociální kompetence budoucích učitelů. Ostrava: PedF OU, 2003. KŘIVOHLAVÝ, J. Povídej, naslouchám. Praha: Návrat domů, 1993. VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-291-2.KOPŘIVA, P., NOVÁČKOVÁ, J., NEVOLNÁ, D., KOPŘIVOVÁ, T. Respektovat a být respektován. Kroměříž : Spirála, 2006. ISBN 80-901873-7-4.SVATOŠ, T. Sociální a pedagogická komunikace. Hradec Králové: Gaudeamus, 1998. ISBN 80-7041-3.LEWIS, D. Tajná reč těla. Praha: Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85605-49-X.VALENTA, J. Učíme (se) komunikovat. Metodika komunikace v rámci osobnostní a sociální výchovy. Kladno:AISIS, 2005. ISBN 80-239-4514-9.

Požadavky

1. Sebereflexe a sebehodnocení pedagogické komunikace v MŠ. Odevzdání: nejpozději 2 týdny před zápočtem. Forma odevzdání: elekt. poštou na adresu vyučujícího 2. Mikrovýstup - spolupracovat s kolegy na přípravě, realizaci a reflexi výstupu v rozsahu 20 minut v rámci témat komunikace v MŠ. Společně zpracovat téma ke komunikaci, vybrat komunikační strategie, realizovat výstup (podle časového harmonogramu, společně shlédnout videozáznam výstupu a reflektovat jej). 3. Pozorování mikrovýstupu - podle časového plánu pozorovat výstup dvou jiných skupin a podat písemně zpětnou vazbu dvěma kolegům. Používat při tom popisný jazyk 4. Ústní zápočet - obhajoba portfolia a odborná diskuse nad problémy pedagogické komunikace.

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.