Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická praxe v přípravné třídě (KPA / APPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / APPT - Pedagogická praxe v přípravné třídě, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní vstupní a organizační pokyny. Seznámení se s pracovištěm, bezpečností a ochrany zdraví při práci, specifickými hygienickými požadavky při práci s dětmi na daném pracovišti. Seznámení a potvrzení podpisem o přijetých závazcích v souvislosti s vykonávanou praxí.2. -5. Seznámit se s dokumentací třídy, navázat kontakt s dětmi. Připravit a realizovat participativní, aktivní výuku dětí v integrovaných blocích.Seznámit se s postupem práce v přípravné třídě:Východiska pro tvorbu vzdělávacího obsahu přípravné třídy ve ŠVP ZŠObecné poznámky a požadavkyPoznámky a doporučení ke zpracování vzdělávacího programu pro přípravnou třídu v rámci ŠVP ZŠPedagogická diagnostika rozvoje a učení dítěte v přípravné třídě ZŠPříloha - Záznamový arch pro diagnostickou a pedagogickou práci s dítětem v přípravné třídě ZŠVytvořit integrovaný tematický plán.Zpracovat přípravu, konzultovat s vyučující.6.-12. Realizovat samostatně vybranou edukační činnost v rámci uspořádání dne v době od 8.00 do 12.00 hod. Vyhodnotit a reflektovat vlastní výstup, provést rozbor, zaznamenat do třídní dokumentace. Provést diagnostiku dětí, doplnit portfolio dětí.Účastnit se pravidelných i aktuálních akcí s dětmi.13. Závěrečné shrnutí a vyhodnocení.

Získané způsobilosti

Studující dokáže plánovat edukační práci v integrovaných blocích, dle RVP PV. Seznámil se s povinnou legislativou, pojetím vzdělávání v přípravné třídě ve školních podmínkách. Využívá kompetence pedagoga z pedagogických, psychologických a didaktických disciplín, uplatní své vlastní zkušenosti z dosavadní praxe. Vede třídní dokumentaci, edukační proces, diagnostiku dětí. Rozvine získané kompetence pro vzdělávání dítěte v přípravné třídě, využívá odbornou terminologii a prokáže ji ve výkonu učitele.

Literatura

OPRAVILOVÁ, E.; GEBHARTOVÁ, V. Jaro. Léto. Podzim. Zima. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-235-X.BUDÍKOVÁ, J., KRUŠINOVÁ, P. a P., KUNCOVÁ. Je vaše dítě připraveno do první třídy?. Brno: Computer Press, 2004. ISBN 80-722-6637-3.LUKÁŠOVÁ, H. Kvalita života dětí a didaktika. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-784-8.SWIERKOSZOVÁ, J. Pedagogická diagnostika dětského vývoje pro potřebu učitelek mateřských škol. Ostrava: OU Pedagogická fakulta, 2004. VÚP. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha: Tauris, 2006. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha: Tauris. ISBN 80-87000-02-1.BOROVÁ, B. Šimonovy pracovní listy II. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-417-5.BOROVÁ, B. Šimonovy pracovní listy XIII. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-517-2.BEDNÁŘOVÁ, J. a V., ŠMARDOVÁ. Školní zralost. Co by mělo umět dítě před vstupem do školy. Brno: Computer Press, a.s., 2010. ISBN 978-80-251-2569-4.Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon).

Požadavky

100% účastZápočetPořizovat evaluační záznam - 20 b. Provádět diagnostiku dětí a doplňovat jejich portfolia - 20b. Každý studující bude realizovat individuální pedagogický výstup podle rozpisu termínů za přítomnosti ostatních studentů - 20 ba provede jeho bezprostřední sebereflexi a sebehodnocení v semináři - 20 b a následně i písemnou sebereflexi a sebehodnocení - 20 b.Požaduje se účast ve všech seminářích a průběžné pedagogické praxi.Hodnocení:0 - 50 bodů - nezapočteno51 - 100 bodů - započtenoPodmínky pro splnění požadavků k ukončení předmětu budou se studenty odjíždějícími na mobilitu do zahraničí dohodnuty individuálně.

Garant

doc. PaedDr. Radmila Burkovičová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alexandra Tomášová