Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická praxe v MŠ (KPA / APXJM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / APXJM - Pedagogická praxe v MŠ, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. den ve vícetřídní mateřské škole:Úvodní vstupní a organizační pokyny spojené s praxí. Seznámení se s pracovištěm, bezpečností a ochrany zdraví při práci, specifickými hygienickými požadavky při práci s dětmi na daném pracovišti. Seznámení a potvrzení podpisem o přijetých závazcích v souvislosti s vykonávanou praxí. Provádět rozbor v době po skončení náslechů.2. den: ve vícetřídní mateřské školeSeznámit se s dokumentací třídy, navázat kontakt s dětmi. Náslechy s aktivním zapojením studujících dle podmínek a pokynů vyučující. Provedení rozboru v době od 12.00-13.00 hod. Sledovat a zaznamenávat edukační činnost v rámci uspořádání dne ve vícetřídní mateřské škole v době po skončení náslechů.3. den v jednotřídní mateřské škole:Seznámení se vstupními a organizační pokyny, potvrzení podpisem o přijetých závazcích v souvislosti s vykonávanou praxí. Seznámení se s pracovištěm, bezpečností a ochrany zdraví při práci, specifickými hygienickými požadavky při práci s dětmi na daném pracovišti. Seznámit se s prostředím a podmínkami školy. Provádět rozbor v době po skončení náslechů.4. den v jednotřídní mateřské škole:Během praxe je věnována pozornost seznámení se školní a třídní dokumentaci, rozdělení úkolů nad rámec pracovních povinností, zpracování vnitřních předpisů školy, organizaci edukačního procesu a dalšími specifiky podmiňující školní praxi v jednotřídní mateřské škole.Náslechy s aktivním zapojením studujících dle podmínek a pokynů vyučující. Provádět rozbor v době po skončení náslechů.5. den Přednáška: Edukační proces v teorii a praxi mateřské školy v podmínkách vícetřírní MŠ a jednotřídní MŠ.Závěrečné shrnutí a vyhodnocení.

Získané způsobilosti

Studující se dokáže zapojit do edukačních činností v mateřské škole a participovat v týmu pedagogů a provozních zaměstnanců. Získané znalosti, dovednosti aplikuje při samostatných pedagogických činnostech ve třídě mateřské školy. Uplatní a prokáže komunikativní a participativní dovednosti s dětmi a spolupracovníky mateřské školy. Vede třídní dokumentaci, diagnostiku dětí. Rozvine získané kompetence učitelky mateřské školy, využívá odbornou terminologii, osvojí si dovednosti při spolupráci pedagogů mateřské školy.Studující dokáže uplatnit své získané kompetence učitele ve specifických podmínkách jednotřídní školy, v organizaci vzdělávacího procesu tohoto typu MŠ, při edukační činnosti, apod. Získal praktické zkušenosti při spolupráci s pedagogickým a provozním personálem školy, rodičovskou veřejností v podmínkách jednotřídní mateřské školy. Orientuje se v problematice vzdělávání dítěte ve skupině dětí v jednotřídní i vícetřídní mateřské škole, získá další kompetence pedagoga k samostatným pedagogickým činnostem v podmínkách jednotřídní i vícetřídní mateřské školy. Uplatní teoretickou a praktickou připravenost k roli učitelky v MŠ.

Literatura

OPRAVILOVÁ, E. GEBHARTOVÁ, V. Jaro. Léto. Podzim. Zima. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-235-X.SWIERKOSZOVÁ, J. Pedagogická diagnostika dětského vývoje pro potřebu učitelek mateřských škol. Ostrava: OU Pedagogická fakulta, 2004. VÚP. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha: Tauris, 2006. BOROVÁ, B. Šimonovy pracovní listy II. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-417-5.BOROVÁ, B. Šimonovy pracovní listy XIII. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-517-2.BEDNÁŘOVÁ, J. a V., ŠMARDOVÁ. Školní zralost. Co by mělo umět dítě před vstupem do školy. Brno: Computer Press, a.s., 2010. ISBN 978-80-251-2569-4.SVOBODOVÁ, E. Vzdělávání v mateřské škole: školní a třídní vzdělávací program. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-774-9.

Požadavky

100% účast na týdenní praxi z toho:100% účast na týdenní praxi z toho:2 dny praxe ve vícetřídní MŠ2 dny praxe v jednotřídní MŠ1 den přednáška Úkoly z praxe zaznamenat a vypracovat do komplexního portfolia - 20 b. Při náslechu pořizovat písemný záznam - 30 b. Realizovat ve spolupráci s vyučujícím přípravu - 20b.a vlastní výstup v podmínkách jednotřídní mateřské školy - 30b.0 - 50 bodů : nezapočteno51 - 100 bodů - započtenoStudenti na mobilitách předmět nemohou absolvovat.

Garant

doc. PaedDr. Radmila Burkovičová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alexandra Tomášová