Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školský management (KPA / ASM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / ASM - Školský management, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy managementu, marketingové řízení školy (efektivní škola, marketing a škola)2. Vzdělávací soustava školy (postavení školy, vzdělávací programy, výroční zprávy)3. Hlavní přístupy moderního managementu, dokumentace škol4. Charakteristika manažerských funkcí ve výchovně vzdělávacích institucích, vývoj názorů na manažerské funkce, jejich uplatnění ve školním managementu.5. Organizační model školy (typy organizace, organizační struktury, vedení školy)6. Školní management (řídící pracovník)7. Školský zákon (vyhlášky a metodické pokyny, školské zákony)8. Systém řízení a vedení pracovníků ve školství (postup při výběru pracovníků, efektivní vedení lidí, motivace vnitřní komunikace), strategické plánování školy9. Podstata manažerské funkce ve školství, strategie školy10. Image mateřské školy, komunikace mateřské školy11. Vedení k dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků, poznávání a hodnocení pracovníků, motivace pracovníků12. Řízení mateřské školy, její strategie (financování školy, kontrola kvality systému řízení, hodnocení ČŠI)13. Evaluace mateřské školy (kvalita vzdělávání, systém hodnocení kvality)14. Náročné životní situace v činnostech ředitele mateřské školy15. Hospitace, hodnocení pracovníků a jejich výkonů16. Ředitel mateřské školy (kvalifikační předpoklady, práce a pracovní náplň, pedagogická rada)17. Školní řád

Získané způsobilosti

Absolvent se teoreticky seznámí s manažerskými činnostmi. Bude připraven na vedení mateřské školy ve funkci ředitelky nebo zástupkyně ředitele pro předškolní vzdělávání. Dokáže aplikovat vybrané strategie řízení a rozvoje lidských zdrojů v mateřské škole. Dokáže v praxi uplatnit poznatky o prvcích plánování, o postupu plánování, teorie motivace, styly vedení, teoretické poznatky o kontrolní činnosti, fázích kontrolního procesu i druzích kontrol.Účastníci studia si osvojí myšlenku, že každý pracovník mateřské školy nese svůj díl odpovědnosti za kvalitu její celkové práce svou kvalitní prací.

Literatura

Nařízení vlády č. 273/2009 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků. LAZAROVÁ, Bohumíra a kol. O práci zkušených učitelů. Brno: Paido, 2011. ARMSTRONG, M. Personální management. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-914 5.KOUBEK, J. Řízení lidských zdrojů. Praha: MANAGEMENT PRESS, 2000. ISBN 80-85943-51-4.Řízení ve školství. Praha: Nakladatelství Unie, Metodějova 1466. PRÁŠILOVÁ, M. Vybrané kapitoly ze školského managementu pro pedagogické pracovníky. Olomouc: UP, 2006. Vyhláška č. 225/2009 Sb., kterou se mění vyhláška č. 15/2005 Sb., náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních zpráv a hodnocení školy. Vyhláška č. 263/2008, pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení. Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání ve znění pozdějších předpisů (Školský zákon). Zákon 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů.

Požadavky

80% účast ve výuce - podmínka.Vypracování seminární práce s tématem - podle kvality až 40b.Informace o článcích a knihách k managementu v MŠ - individuálně - až 30b.Prezentace vlastního názoru v diskusi - 10 b.Předání vlastní zkušenosti v diskusi - 10 b.Další aktivita - 10 b.Hodnocení:0 - 50 - nezapočteno51 - 100 - započteno

Garant

doc. PaedDr. Radmila Burkovičová, Ph.D.