Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy společenských věd 2 (KPA / AZSV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / AZSV2 - Základy společenských věd 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení historie v životě národa a jedince - zaměření na osobní koncepty studentů2. Kmeny na našem území. Velká Morava. Přemyslovci - didaktické zpracování tématu3. Lucemburkové. Doba Husitů. Jagellovci - didaktické zpracování tématu4. Habsburkové a přechod k novověké společnosti - didaktické zpracování tématu5. 20. století a problematika světových válek a komunismu - didaktické zpracování tématu6. Obec jako syntéza geografie a historie - projekt o obci pro dítě předškolního věku7. Mapa a orientace v terénu - rozvoj prostorového vnímání dětí předškolního věku8. Elementární fyzická geografie ČR (povrch, vodstvo) - didaktické zpracování tématu (modely krajiny)9. Úvod do sociální geografie (obyvatelstvo, administrativní členění) - didaktické zpracování tématu (dítě a lidé kolem něho)10. Národ a státní symboly. Úvod do politiky - didaktické zpracování tématu A11. Exemplární vyučování reálií a muzejní pedagogika - přínos muzea pro předškolní dítě12. Současnost ČR a vybrané globální problémy - didaktické zpracování tématu (co ohrožuje děti?)13. Křesťanství jako znak Evropské kultury v minulosti a reflexe jeho postavení v současnosti - dětské představy o náboženství a projevy křesťanské kultury v místním regionu

Získané způsobilosti

Studující: "získá elementární přehled v základních historických tématech naší vlasti" bude se umět orientovat dle mapy a kompasu" dokáže didaktiky zpracovat vybrané historicko-geografické téma týkající se místní obce pro děti předškolního věku" chápe význam křesťanství pro soudobou společnost a dokáže jeho hlavní dopady na společnost ukázat dítěti" umí aplikovat prvky exemplárního vyučování ve zvoleném tématu" chápe význam muzejní pedagogiky a je schopen zrealizovat s dětmi návštěvu muzea" umí charakterizovat státní symboly a orientuje se v základech politiky" dokáže říct svůj názor v diskuzi, reflektuje vybraná témata v kontextu svého života i života soudobé společnosti, je schopen sebereflexe

Literatura

Česká republika: sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia. 2. vyd. Praha: Kartografie Praha, 2008. ISBN 978-80-7393-041-7.ČORNEJ, P. Dějiny českých zemí. Havlíčkův Brod, 1999. ISBN 80-7200-346-1.AUGUSTA, P. a kol. Dějiny českých zemí v obrazech: od pravěku po současnost. Praha: Albatros, 2006. Knihy edice: Dějiny v obrazech. Praha, 1992. AGOŠOVÁ, Lucie, Vladimír JŮVA a Lenka MRÁZOVÁ KRAJÍČKOVÁ. Muzejní pedagogika: metodologické a didaktické aspekty muzejní edukace. 1. vyd. Brno: Paido, 2010. ISBN 978-80-7315-207-9.VÚP. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha: VÚP, 2004. ISBN 80-87000-00-5.HORA-HOŘEJŠ, Petr. Toulky českou minulostí 1-13. Praha, 1993. DAVIEOVÁ, G. Výjimečný případ Evropa: podoby víry v dnešním světě. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2009. ISBN 978-80-7325-192-5.BLATNÝ, L. Z dějin českého státu. Brno, 1994. ASTNER, Jiří, Milan HOLEČEK a Libor KRAJÍČEK. Zeměpis naší vlasti: učebnice zeměpisu pro základní školy a víceletá gymnázia pro 8. nebo 9. ročník. 3., upr. a rozš. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2009. ISBN 978-80-86034-85-0.

Požadavky

Orientovat se v elementárních historických událostech naší vlasti a jejich aplikace při tvorbě didakticky zacílených činnostíOrientovat se v elementárních geografických tématech (práce s mapou, kompasem) a jejich aplikace při tvorbě didakticky zacílených činnostíProkázat znalostí a dovedností ze seminářů vypracováním didakticky zaměřené seminární práce a jejím obhájením na zvolené historicko - geografické téma (moje obec).Minimálně 70% aktivní účast na výuce (plnění zadaných úkolů během seminářů)ASamostudiumČetba zadané literatury (články zabývající se danou problematikou)

Garant

Mgr. Ondřej Šimik, PhD.