Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadlo ve výchově (KPA / BDAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / BDAV - Divadlo ve výchově, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 2. Námět, téma, příběh, případně vhodný podnět nebo předloha jako východisko k přípravě divadelního představení. Vhodné náměty a témata pro práci s dětmi mladšího školního věku.3. Konkrétní vymezování a formulování tématu a hledání vhodných metod k jeho prozkoumávání. Metody hledání a formulování tématu s dětmi4. Praktické, tvořivé zkoumání klíčových situací a výběr vhodných divadelních prostředků vzhledem k vlastnímu záměru a výchovnému působení.5. Vytváření dramaturgicko-režijní koncepce vybrané předlohy vznikajícího divadelního tvaru. Prezentace vlastních návrhů ve studijní skupině, jejich reflexe a hodnocení.Výběr nejzajímavější dramaturgicko-režijní koncepce.6. Praktické tvořivé prozkoumávání důležitých situací a výběr divadelních prostředků vzhledem k vlastnímu záměru zvolené koncepce.7. - 11. Hledání vhodných divadelních prostředků pro konkrétní realizaci zvolené předlohy.12. - 13. Prezentace vytvořeného produktu a zhodnocení celého tvůrčího procesu.Nedílnou součástí semináře bude vnímání a porovnávání rozdílů i shodností v práci studijní skupiny a v práci dětí předškolního věku.

Získané způsobilosti

Navrhne námět pro přípravu divadelního představení pro děti v MŠ. Zná a charakterizuje základní principy divadla ve výchově v literárním (dramatickém) textu vyjádří vlastními slovy téma podílí se na přípravě divadelního představení a výchovných situací k aktivnímu zapojení dětí MŠ. Analyzuje shlédnutý výstup lekce Divadla ve výchově. Navrhne lekci Divadla ve výchově v písemné podobě.

Literatura

časopis Tvořivá dramatika. HOŘÍNEK, Z. Divadlo a drama. Praha : Ústřední kulturní dům želetničářů, 1980. HOŘÍNEK, Z. Divadlo jako hra. Brno, 1970. Osolsobě, I. Divadlo, které mluví, zpívá a tančí. Praha, 1974. VOSTRÝ, J. Drama a dnešek. Praha : Československý spisovatel, 1990. ISBN 80-202-0166-1.TETAUER, F. Drama i jeho svět. Praha : Svobodné slovo - Menatrich, 1958, 1958. Braun, K. Druhá divadelní reforma?. Praha : Divadelní ústav, 1993. ZICH, O. Estetika dramatického umění. Praha : Melantrich, 1931. PORTNER, P. Experimentální divadlo. Praha, 1965. VYSKOČIL, I. Ke studiu herectví. s. 34-40. SaD, 1992. Richter, L. Literatura, divadlo a my. Praha : IPOS, 1985. OSOLSOBĚ, I. Mnoho povyku po semiotiku. Bez místa vydání, Nakl. "G" hudba a divadlo, 1992. MEJERCHOLD - TAIROV - OCHLOPKOV. Moderní tvář divadla. Praha, 1962. HRABÁK, J. Poetika. Praha, 1977. ARISTOTELES. Poetika. Praha: Gryf, 1993. BROOK,P. Prázdný prostor. Praha : Panorama, 1988. DURRENMATT, F. Problémy divadla. Bratislava, 1965. J.L.Styan. Prvky dramatu. PERKNER, S., HYVNAR, J. Řeč dramatu (Umění vnímat umění), I. Divadlo a rozhlas. Praha : Horizont, 1987. POKORNÝ, J. Složky divadelního výrazu. Praha, 1946. Blahník, V. K. Smysl a podstata divadelního umění. Praha, 1923. LUKAVSKÝ, R. Stanislavského metoda herecké práce. Praha : SPN, 1976. JEŘÁBKOVÁ, J. Taneční průprava. Praha, SPN, 1979. GROTOWSKI JERZY. Teatr Laboratorium - texty - 1,2,3. Praha : PKS (uspoř. Jana Pilátová), 1990. SZONDI, P. Teória modernej drámy. Bratislava, 1969. CÍSAŘ, J. Vývoj divadelního jazyka. České Budějovice : KKS, 1990. HONZL, J. Základy a praxe moderního divadla. Praha, 1963.

Požadavky

Vypracování návrhu dramaturgicko-režijní koncepce a scénáře k přípravě divadelního tvaru. (0-20 bodů)Aktivní práce ve skupině v tvůrčím procesu přípravy a prezentace divadelního tvaru. (0-60 bodů)Esej: Proč a jak můžeme zařazovat divadlo do programu dětí v MŠ? (0-20 bodů)Termínem pro dokončení úkolů je den výuky v zápočtovém týdnu. Zaslat na e-mail: jan.karaffa@osu.cz

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.