Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prof.train.for prim.and pre-prim.schools (KPA / E-PBM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / E-PBM - Prof.train.for prim.and pre-prim.schools, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Prohlédněte si mateřskou školu - vybavení nábytkem pro děti a učitelky, šatny, umývárny pro děti, dětská WC, případně další prostory sloužící dětem. Zaznamenejte výzdobu. Seznamte se s vybavením kuchyně i dalších provozních místností. Projděte si zahradu u mateřské školy, prohlédněte si její vybavení - přemýšlejte, k čemu dané nářadí a náčiní slouží. Vyhotovte a odevzdejte záznam vyučujícímu.2. Seznamte se s hračkami a didaktickými pomůckami pro děti ve všech třídách v mateřské škole. Vyhotovte a odevzdejte záznam vyučujícímu.3. Zaznamenejte, které hry hrají děti samostatně. Popište, jak vznikly, kdo k nim dal podnět, jak proběhly, jaké bylo jejich ukončení. Jaké vládly vztahy v průběhu hry mezi dětmi? Popište vedoucí úlohu některého z dětí při hře.Vyhotovte a odevzdejte záznam vyučujícímu.4. S kterými hračkami si děti hrály? Měnily děti hračky v průběhu hry? Jaký měly děti k hračkám vztah? Všimněte si, jakou úlohu ve hře měla učitelka. Vyhotovte a odevzdejte záznam vyučujícímu.5. Zaznamenejte druhy činností dětí s učitelkou, které proběhly v době vašeho pobytu, popište jejich průběh. Vyhotovte a odevzdejte záznam vyučujícímu.6. Vyberte si jedno dítě k pozorování. Pozorujte toto dítě při hře a při dalších činnostech. Zaznamenejte, jak se vámi pozorované dítě zapojilo do hry s ostatními dětmi, jak se zapojilo do činností řízených učitelkou. Jak komunikovalo s ostatními dětmi? Vyhotovte a odevzdejte záznam vyučujícímu.7. Sledujte ukázku práce s dětmi. Vyhotovte a odevzdejte záznam vyučujícímu.8. Jak byste posoudili prostředí školy (kvalitu sociálního života školy; váš vztah ke cvičnému učiteli i dalším členům učitelského sboru a vedení školy; klima učitelského sboru; kvalitu materiálního vybavení, estetiku prostředí)? Jak byste diagnostikovali psychosociální klima školní třídy?9. Jak byste posoudili váš vztah k žákům? Jak reflektujete vámi zvolené postupy seznamování se s žáky, budování otevřenosti a důvěry?10. Pokuste se popsat kladné a rizikové stránky vyučovacích hodin? Pokuste se popsat situace, které vás zaujaly nebo naopak nepříjemně zaskočily (ve vztahu k žákům, výchovným problémům, obtížím, které měli s plněním učebních úloh; ve vztahu k učiteli, metodickým postupům, které využíval; postupům, které volil při řešení výchovných a vzdělávacích obtíží apod.)11. Jak byste vyhodnotili vyučovací styl učitele (autokratický, demokratický, liberální)? Jak byste popsali konkrétní pozorovatelné projevy vyučovacího stylu učitele?12. Charakterizujte vybrané pedagogické dovednosti učitele: úroveň komunikativních dovedností; dovednost udržet kázeň ve výuce; dovednost připravit pro žáky zajímavé učební činnosti/učební úlohy; dovednost motivovat žáky k učebním činnostem; dovednost organizovat učební činnosti žáků; dovednost pružně reagovat na aktuální potřeby žáků; ohleduplnost, vstřícnost a ochota pomoci všem žákům; dovednost objektivně a srozumitelně hodnotit učební výkony žáků

Získané způsobilosti

Studující se seznámí s vybavením ve vnitřním i vnějším prostředí běžné české mateřské a základní školy. Popíše průběh hry dítěte, vyhodnotí hru dítěte v preprimárním věku podle stanovených kritérií. Dokáže podle zadání vyhotovit záznam z pozorování. - dovednost realizovat pozorování při hospitacích, vypracovat strukturovaný písemný záznam, kriticky reflektovat závěry z hospitací s vedoucím učitelem praxe- dovednost realizovat vybrané asistentské profesní činnosti po dohodě s vedoucím učitelem praxe (příprava pomůcek a výukového prostoru, individualizované vyučování u vybraných žáků, oprava výstupů učebních činností, práce s pedagogickou dokumentací, účast na poradách učitelského sboru s vedením školy, příprava a účast na mimovyučovacích aktivitách, třídních schůzkách apod.)-dovednost vypracovat strukturovaný záznam z výše popsaných realizovaných profesních činností (Sběrné portfolio)-dovednost (sebe)reflektovat význam praxe ve vztahu ke studiu a k rozvoji sebepojetí v učitelské roli

Literatura

WALBERG, H.J. et al.. Educational practices. International Academy of Education. BURKOVIČOVÁ, R. Introduction to Issues Regarding the Science of Education. Ostrava : PdF, 2008, 2008. ISBN 978-80-7368-618-5.Pasch, M. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha : Portál, 1998.

Požadavky

1) přímá účast při hospitacích a násleších na určené základní a mateřské škole 2) vypracování portfolia (blíže viz obsah - topics of lectures)

Garant

Mgr. Ondřej Šimik, PhD.

Vyučující

Mgr. Ondřej Šimik, PhD.